Dennis Wilman
Dennis Wilman Video 14 nov 2019
Leestijd: 2 minuten

Test: BMW X5 xDrive45e (2019) – Stekkerkanon – – Video

De BMW X5 xDrive45e is op papier het beste aanbod in het X5-programma. Bijna 400 pk, een royale standaarduitrusting en een relatief scherpe prijs door de lage CO2-uitstoot. Of zit er een addertje onder het gras? In deze video geeft Autovisie-testredacteur Peter Hilhorst de antwoorden.  

De grotere aantrekkingskracht van de BMW X5 xDrive45e komt in Nederland door het huidige belastingstelsel. Daardoor is hij ondanks dure techniek toch interessant geprijsd. De CO2-uitstoot is in Nederland immers bepalend voor de prijs, omdat de hoogte van de BPM aan de hand van daarvan wordt berekend. Geen nieuws. Dikke SUV’s hebben het dan ook zwaar, maar met een elektromotor om het verbruik te drukken wordt het weer een stuk interessanter. De BMW xDrive45e heeft dan ook een 24 kWh-accupakket en zou tussen de 86 en 97 kilometer puur elektrisch kunnen rijden. Het gemiddelde verbruik is volgens de WLTP-methode 1 op 58,8.

Stekkerhybride

De aandrijflijn van de BMW X5 xDrive45e bestaat uit een 3,0-liter zescilinder turbomotor, een elektromotor en een achttrapsautomaat. De gecombineerde kracht is 394 pk en 600 Nm, waarmee de stekkerhybride ronduit indrukwekkend presteert. In 5,6 seconden is 100 km/h haalbaar, maar het zijn vooral de zeer krachtige tussenacceleraties die indruk maken. Door een CO2-uitstoot van ruim onder de 50 gram kost de xDrive45e zelfs aanzienlijk minder dan de 40i die met 306 pk veel minder krachtig is. Bovendien is de plug-in hybride veel royaler uitgerust dan die 40i met standaard onder meer luchtvering, waardoor het onder de streep nog meer scheelt.

CO2-uitstoot

Overigens had er in de vorige X5 PHEV een viercilinder benzinemotor, maar in dit prestigesegment zijn zes- en achtcilinders nu eenmaal wenselijk. Daar heeft BMW gehoor aan gegeven om ook in de Verenigde Staten en China deze auto goed te kunnen verkopen. Dat is nodig, want plug-in hybrides heeft een fabrikant nodig om de totale CO2-uitstoot van zijn wagenpark naar beneden te krijgen. Vanaf volgend jaar worden de grenzen daarvoor bijvoorbeeld in Europa drastisch aangescherpt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.