Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Video 11 jul 2015
Leestijd: 2 minuten

Automatisch inparkeren bij BMW en Mercedes

Je auto parkeren zónder dat je erin zit. Met de BMW 7 Serie later dit jaar en de Mercedes E-Klasse begin volgend jaar is dat mogelijk. En andere autobouwers volgen spoedig.

Bij BMW krijg je een aangepaste sleutel. Centraal op de afstandsbediening bevindt zich een knop, waar je op moet drukken om de auto in beweging te zetten. Mercedes daarentegen kiest voor een app op de mobiele telefoon. Volgens Ulrich Pressel, verantwoordelijk voor het parkeersysteem van Mercedes-Benz, daar bewust voor gekozen. Het scherm is groter wat het gebruiksgemak vergroot. Bovendien, tegenwoordig loopt iedereen met zijn mobieltje op zak.

Er is nog een reden waarvoor je dat grote scherm nodig hebt. Waar je bij BMW slechts op één knop hoeft te drukken – wel vasthouden – daar moet je bij Mercedes met je vinger rondjes op het scherm draaien. Twee verschillende methodes, maar met één doel. De bestuurder actief bij het proces betrekken. Zowel BMW als Mercedes geeft aan dat de bestuurder tijdens de manoeuvre altijd verantwoordelijk is en de auto onder controle moet houden. De 7 Serie en E-Klasse stoppen direct als de persoon aan de knoppen het signaal onderbreekt.

“Bij zowel BMW als Mercedes is de bestuurder tijdens de manoeuvre altijd verantwoordelijk”

Voor het autonoom in- en uitparkeren maken beide modellen gebruik van de parkeersensoren. Doemt er een obstakel voor of naast de auto op, dan corrigeert de auto zichzelf. Mocht blijken dat de auto is ’ingesloten’ dan stopt de manoeuvre direct. Zowel Mercedes als BMW hanteert een marge rond de auto van 40 cm. De automatische transmissie schakelt naar P en de auto kan worden afgesloten.

Mercedes gaat met de nieuwe E-Klasse, die in maart 2016 in de verkoop gaat, een stapje verder dan BMW met de 7 Serie. Het merk met de ster laat de E zowel rechtuit voor- als achteruit rijen, zoals de BMW 7 Serie ook kan. Maar het model kan zelfs onder een hoek van 90 graden een parkeervak indraaien via de afstandsbediening. Daartoe moet eerst de breedte van het parkeervak door de elektronica worden opgemeten. Dat doet de bestuurder door de parkeerknop in te drukken en vervolgens langzaam voorbij beschikbare parkeerplaatsen te rijden. Wanneer de sensoren een geschikt vak vindt, krijgt de chauffeur een signaal. De bestuurder kan vervolgens uitstappen en de procedure in gang zetten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.