Autovisie
Autovisie Video 18 jul 2016

Atieva geeft Mercedes V-klasse supercarprestaties

Op het eerste gezicht lijkt het een doodnormale witte Mercedes-Benz V-Klasse. Totdat hij ervandoor gaat. Dit is namelijk geen normale V-Klasse, maar de Edna, een testvoertuig van elektrische start-up Atieva.

Atieva Edna

Atieva, de elektrische start-up uit Californië, werkt op dit moment aan een volledig nieuwe sedan. Maar voordat die auto in ontwikkeling gaat, moet eerst de aandrijflijn intensief getest worden. Hij krijgt twee elektromotoren met een gecombineerd vermogen van meer dan 900 pk, twee versnellingsbakken en een accu met een capaciteit van 87 kWh. Over een range en exacte cijfers wordt nog niet gesproken, maar dat de aandrijflijn serieus snel is, bewijzen de Amerikanen met deze V-Klasse, die nu omgedoopt is tot Atieva Edna. Onderhuids heeft hij de volledige aandrijflijn van de nieuwe auto. Nul naar honderd doet hij in iets meer dan drie tellen, waarmee hij sneller sprint dan de Ferrari California T en ook dan de Model S in deze video, al is dat niet het topmodel van Tesla, maar waarschijnlijk een normale P90.

LEES OOK: INSTAPPER TESLA MODEL X HEEFT VANAFPRIJS

2018

Het eerste model van Atieva moet over twee jaar op de markt komen. Het zal een grote sedan worden die het op moet gaan nemen tegen de Tesla Model S. In 2020 volgt er vervolgens een grote crossover, gevolgd door een kleinere crossover in 2021. Het merk is in handen van het Chinese SAIC, waar meerdere Chinese automerken onder vallen. De oprichter van het merk is Peter Rawlinson, die eerder boardmember was bij… jawel, Tesla.