Autovisie
Autovisie Video 16 sep 2016

Aston Martin DB11 Volante legt camouflage af

Nou ja, wat aardig van Aston Martin. Het merk heeft al foto’s van de aankomende DB11 Volante uitgestuurd terwijl de auto nog niet eens klaar is. Vandaar ook dat er nog wat plastic op de ronde heupen van de ‘oben ohne’-Aston zit.

Hoe dan ook, de bijgevoegde platen geven een uitstekend idee van hoe de DB11 Volante eruit ziet. En dat is uiteraard vrij voorspelbaar. Denk de ‘gewone’ DB11, maar dan zonder zijn schuin aflopende daklijn en met een stoffen klapdak.

Tom Jones

Onderhuids is het natuurlijk hetzelfde liedje als bij de dichte DB11. Er ligt dus een 608 pk sterke 5,2 liter twaalfcilinder onder de gestrekte motorkap, die ondanks zijn twee turbo’s nog steeds klinkt als een kruising tussen Tom Jones en Brian Blessed.

De DB11 Volante zal door zijn verstevigingen (ten behoeve van de torsiestijfheid) iets zwaarder zijn dan de coupé (1770 kg), maar de prestaties van de twee zullen elkaar niet veel ontlopen. De gesloten DB11 ‘doet’ 0 naar 100 km/h in 3,9 seconden en haalt een topsnelheid van 322 km/h.

DB11 Volante_2018_02

Zonder achterspoiler

Er is overigens een reden waarom de achtersteven van de DB11 Volante nog is ingepakt. Onder de opgeplakte ‘schoudervullingen’ zitten waarschijnlijk een twee luchtopeningen (één links en één rechts), die bij de DB11 coupé in de C-stijlen zitten.

LEES OOK: NAGELNIEUWE ASTON MARTIN DB11 IS REDDER IN NOOD

Ze vangen rijwind op en leiden die naar een smal rooster in de kofferklep, dat de lucht naar boven blaast. Dit verstoort de stroom die over de bovenkant van de DB11 komt en genereert zo downforce. De auto kan het zo zonder (grote) achterspoiler stellen, al is er een klein lipje dat op hogere snelheid omhoog komt.

Twinturbo V8

De Aston Martin DB11 Volante is beschikbaar vanaf de lente van 2018. Wat hij gaat kosten, is nog niet bekend. De DB11 coupé kost echter al ruim 280.000 euro, dus denk daar nog maar een paar tienduizenden euro’s bij op. Op termijn komt een ‘goedkopere’ versie met een twinturbo V8 van AMG.