Afscheid van de Suzuki Jimny
In deze video nemen we afscheid van onze duurtest Suzuki Jimny. Zes maanden geleden stelden we onszelf de vraag of het aftellen naar het einde zou worden of dat de tijd voorbij zou vliegen? Het is een mix van beide geworden. In deze video zet Peter Hilhorst de voor- en nadelen van de compacte terreinauto op een rij.
De Suzuki Jimny is op onverharde paden, in mul zand, door diepe kuilen en langs schurende takken is hij in zijn element. Met dank aan zijn echte terreintechniek. Het is een moderne klassieker door een ladderchassis, starre assen, lange veerwegen, inschakelbare vierwielaandrijving, lage gearing en een kogelkringloop-stuurinrichting. Zelfs de Land Rover Defender is gezwicht voor het comfort en gaat voortaan met een zelfdragende carrosserie door het leven. Zijn authentieke fysiek bezorgt de Jimny op straat wel een achterhaald rijgedrag. Op lage snelheid hobbelt het koetswerk op zijn onderstel, waardoor inzittenden klagen over misselijkheid. Het weggedrag op asfalt is onzeker door het sterke overhellen, waardoor er geregeld een voorwieltje angstaanjagend de lucht ingaat bij een te snel genomen scherpe bocht. Hét signaal om het kalm aan te doen.
Duister
Het is vooral de vage besturing zonder zelfcentrerende werking van de Suzuki Jimny die het rijplezier enigszins beperkt. Bij het ingaan van snelwegbochten tast je volledig in het duister wanneer de auto gaat reageren op de input. Rustig rijden is het devies, want ook de remvertraging is ouderwets. Hij heeft zo’n tien meter langer nodig om tot stilstand te komen vanaf 100 km/h dan een ‘normale’ auto. Het probleem zit hem in het ABS in combinatie met de lange veerwegen.
Dwarrelen
De Suzuki Jimny rijdt als een terreinauto en dat kun je hem nauwelijks kwalijk nemen. Je moet hem defensief besturen alsof je op een motorfiets zit. Lees de weg, anticipeer scherp en houdt rekening met de omgeving. Aan het einde van een geluidswal kan de wind weer opsteken en dan dwarrelt hij zomaar een halve meter opzij. Komt er op een provinciale weg een vrachtwagen tegemoet? Houd je stuur goed vast en tanden op elkaar, want er volgt een kopstoot van de rijwind. Voor sommigen onverteerbaar, maar wij zijn het zelfs gaan waarderen.
GTI-motor
De 1,5-liter viercilinder van de Suzuki Jimny is een levendige krachtbron met goede prestaties én echte praktijkzuinigheid. Hij is gekoppeld aan een fijn schakelende vijfbak met korte sprintversnellingen, waardoor je in stadsverkeer in het tweede verzet voldoende power tot je beschikking hebt. Tempo genoeg, zolang je maar toeren maakt. De turboloze viercilinder heeft een inspirerende, soort GTI-achtige inlaatronk. Een opzwepend geluid dat echter beter op zijn plek is in een hatchback. Presteren doet de viercilinder prima, daar ligt het niet aan.
Zeldzaam
Het is eenvoudig om de Suzuki Jimny af te branden op zijn tekortkomingen. Voor heel veel mensen is het helemaal niets. Dat moge duidelijk zijn, maar door een select groepje wordt hij gewaardeerd. Daartoe behoren wij. Deze auto moet je met de juiste mindset kiezen en niet alleen op basis van zijn charmante uiterlijk. Een concurrent van een hippe Mini Countryman of Fiat 500X? No way! Dan gaat hij enorm tegenvallen. Weet waaraan je begint en dan is het genieten. Een auto van extremen en daardoor zeker in het huidige tijdsgewricht een zeldzaamheid.
Lees ook:
Ook interessant
-
Duurtest Microlino: dwars door Nederland met de mini-EV
-
Eindvideo Nio ET5 Touring: roadtrip naar top van de Stelviopas
-
Duurtest: Hierdoor scoort de Mazda MX-30 R-EV een onvoldoende
-
Duurtest BMW i5 Touring: hoe goed is de EV op lange afstanden?
-
Duurtest Microlino: plotseling gestrand op de snelweg
-
Duurtest: Volvo EX30 laat zich van zijn positieve kant zien
-
Duurtest: conclusie na half jaar rijden in Nio ET5 Touring
-
Duurtest: Autovisie verwelkomt BMW i5 Touring in de garage
-
Duurtest: meetgegevens Mazda MX-30 R-EV zijn confronterend
-
Duurtest Volvo EX30: verbruik plots drastisch omlaag
-
Duurtest: zes maanden lang met de Alfa Romeo Tonale
-
Duurtest: Deze update maakt de Nio ET5 als nieuw, maar heeft één nadeel