Autovisie
Autovisie Video 7 jan 2020
Leestijd: 4 minuten

Afscheid duurtest: Toyota Corolla Touring Sports – Video

De Toyota Corolla Touring Sports heeft na zes maanden en ruim 20.000 kilometer de Autovisie redactie verlaten. Testredacteur Peter Hilhorst vertelt over de bevindingen van de afgelopen tijd en komt met een slotsom.

De Toyota Corolla Touring Sports 2.0 Hybrid Premium heeft een gecombineerd vermogen van 180 pk. Dat komt voort uit het samenspel van een 2,0-liter viercilinder benzinemotor en een elektromotor. Welnu, het duo wordt samengebracht door een continu variabele transmissie en aangestuurd door de elektronica. En hoe. Het is bewonderenswaardig hoe de motoren elkaar versterken. De reactiesnelheid op de veranderingen van het gaspedaal zijn bijna instant en zelden niet goed. Daardoor is de Corolla smeuïg, rap én zeer gebruiksvriendelijk. Pook in D en gassen maar. De aandrijflijn is niet alleen krachtig, maar ook stil. Alleen tijdens een stevige acceleratie of het consolideren van het tempo op glooiende wegen wordt de benzinemotor hoorbaar op toeren gejaagd. Ook de indirecte gasrepons is daar debet aan, omdat je het rechterpedaal door de trage reactie soms dieper intrapt dan nodig. Nog iets minder geloei onder vollast en het is zo goed als perfect. Maar de decennia lange ervaring van Toyota met hybrides blijkt uit de algehele verfijning.

Verbruik

Het verbruik van de Toyota Corolla Touring Sports over ruim 20.000 kilometer is uitgekomen op 1 op 15,4 en dat is op ruime afstand van de opgegeven 1 op 25,6. Nu moeten we bekennen dat de auto vaak is ingezet voor buitenlandse klussen bij de Oosterburen en dan wordt het gaspedaal doorgaans dieper ingedrukt. Extreem hard gaat het echter nooit in de Corolla, want hij is begrensd op 181 geijkte km/h. Uiteraard heeft hij onze honderd kilometer lange ecorun gereden en toen kwam hij uit op 1 op 20,0. Kortom, heel veel meer zit er niet in bij gemiddeld gebruik. Dat valt tegen, maar weet dat we met een 182 pk Focus 1.5 EcoBoost benzineversie recent uitkwamen op 1 op 16,4 op dezelfde spaardiscipline. De Corolla is dus wel een alternatief voor minder economisch rijdende concurrenten zónder hybride of de qua verkoop gemarginaliseerde diesel. Overigens is de Corolla ondanks de hybride-aandrijflijn niet veel zwaarder dan benzinegestookte modellen. Een vergelijkbaar presterende Focus stationwagen is een kleine veertig kilogram lichter, maar wel duizenden euro’s goedkoper in aanschaf. Een koopje is deze 41.595 euro kostende Corolla namelijk niet.

Kwaliteit

Het interieur van de Toyota Corolla Touring Sports heeft de afgelopen tijd indruk gemaakt met de degelijke bouwkwaliteit, gebruiksvriendelijke rijhulpsystemen en het fijne meubilair. Het interieur geeft zelfs een Lexus-gevoel door het materiaalgebruik en de zorgvuldige montage daarvan. De stoelen hebben een goede pasvorm, ondersteunen lekker en zien gaaf uit. Over naar de voorzieningen aan boord. De adaptieve cruise control met stuurhulp heeft veel uren gemaakt. Het afremmen en accelereren doet hij keurig gedoseerd in de file, maar wel iets langzamer dan je zelf zou doen. Over remmen gesproken, een beter te doseren pedaal is welkom. Minder enthousiast zijn we over het multimediasysteem. Het geluid van de JBL audio-installatie is verzorgd met acht speakers en een subwoofer. Daar valt niets van te zeggen. Over het handsfree bellen en de navigatiekwaliteiten wel, want die zijn onvoldoende. Veel ruis voor de andere kant van de telefoonlijn. Verder te lange routes, achterhaalde filemeldingen, een omslachtige bediening en verouderde graphics. Geen passend systeem voor een moderne auto die verder in de pas loopt met de concurrentie. Er is bovendien geen Apple Carplay of Android Auto, al staat dat wel op de (onbekende) planning. Nu gebruik je de smartphone met navigatie-app vaak als second opinion.

Stijf platform

Dan komen we uit bij het onderstel van de Toyota Corolla Touring Sports. Dat is goed geveerd en progressief gedempt om de fraaie 18-inch wielen aan het asfalt te houden. De achteras heeft een multi-link constructie en dat zorgt voor goede rij-eigenschappen, met de nadruk op comfort. Maar met dikke stabilisatoren om overhellen binnen de perken te houden, geholpen door het lage zwaartepunt van het Corolla-platform. Het is een auto waarmee je gecontroleerd en op redelijk hoog tempo je favoriete afrit neemt. Zonder dat je direct de behoefte voelt om te draaien en hem nóg een keer te pakken. In het grensbereik begint de neus te deinen voordat er onderstuur optreedt. Iets meer demping zou wenselijk zijn. De achteras ligt als een blok en reageert minder dan die van de hatchback op een abrupte lastwissel. De besturing is wat vaag rond de middenstand, maar ‘schudt’ zijn laagje wol af als er meer druk op de vooras komt te liggen. Hij is dynamischer dan de Auris, maar de meeste indruk heeft de Corolla gemaakt tijdens de duizenden snelwegkilometers. Dan dempt het onderstel oneffenheden mooi weg, zit je lekker weggezakt in de stoelen, muziekje aan en de aandrijflijn zorgt in stilte voor de voortstuwing. Het is een uitgebalanceerde kilometervreter die zuiniger is dan veel non-hybride concurrenten en alleen daarom al een alternatief kan zijn voor de tegenwoordig genegeerde diesel. De overtuiging van Toyota is dus zo gek nog niet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.