Noah Korevaar
Noah Korevaar Uit het archief 6 apr 2020

De Knokke Zoute Grand Prix: uniek in Europa, van ongekende klasse

De Belgische kustplaats Knokke is het hele jaar een verzamelplaats van exclusieve en bijzondere automobielen vanwege de rijke Belgen die er vertoeven of shoppen, maar een keer per jaar ademt de complete gemeente benzinedampen. En dat is tijdens de Zoute (spreek uit: ‘zoete’) Grand Prix.


  • Dit artikel komt uit het Autovisie archief van 2018. Prijzen, vergelijkingen en andere informatie kunnen ondertussen achterhaald zijn
  • Tekst en fotografie: Sjoerd van Bilsen en Noël van Bilsen
  • Dit artikel lezen in de originele magazine-opmaak? Klik hier voor de PDF

Knokke Zoute Grand Prix: hoe het begon

In het eerste weekeinde van oktober werd het autofestijn voor de negende maal sinds 2010 gehouden. Het begon met een idee van drie steenrijke ondernemers in Knokke, die de badplaats onder de aandacht wilden brengen met een exclusief evenement.

Aangezien de heren autoliefhebbers zijn, in Knokke de doorsneeauto’s Porsches 911 en Range Rovers zijn en in de garages van de kapitale villa’s peperdure en exclusieve klassieke en moderne automobielen staan, werd de Zoute Automobile Club opgericht, waarin de autoliefhebbers uit Knokke een zetel hebben. Voorzitter van de club is Graaf Leopold Lippens, de autogekke burgemeester van de gemeente Knokke-Heist.

De Knokke Zoute Grand Prix: uniek in Europa, van ongekende klasse De Knokke Zoute Grand Prix: uniek in Europa, van ongekende klasse De Knokke Zoute Grand Prix: uniek in Europa, van ongekende klasse De Knokke Zoute Grand Prix: uniek in Europa, van ongekende klasse

Zo ontstond de Zoute Grand Prix. De eerste editie werd direct als kwalitatief hoogstaand evenement neergezet, wat in de loop der jaren alleen maar verder is uitgebouwd. Geen detail wordt door de organisatie uit het oog verloren, getuige de eigen witte pylonen met het Zoute Grand Prix-wapen, River Woods-kleding voor alle medewerkers, speciale koffiekopjes, chique afwerking van de verschillende vip-tenten en een overvloed aan champagne (3500 flessen) en gin (5000 flessen). Aan sponsors en partners geen gebrek, de organisatie heeft ze voor het uitkiezen.

Alle deuren gaan open

Het winstgevende evenement, waarbij minimaal 80% van de activiteiten (sprintrace, klassiekerrally, show van exclusieve merken) gratis toegankelijk is, zorgt ervoor dat de gemeente de balans na het afsluiten van het zomerseizoen opnieuw moet opmaken.

Afgelopen jaar trok de Zoute Grand Prix 170.000 bezoekers. Dit jaar werden alleen al op de zonnige zaterdag 150.000 bezoekers geteld en 250.000 over vier dagen. Hoe kan het dat een gemeente als Knokke-Heist midden in het centrum een dergelijk evenement voor meerdere dagen kan houden? Verschillende bewoners noemen als belangrijkste reden de persoonlijke bemoeienissen van de burgervader, waardoor alle deuren opengaan.

De Knokke Zoute Grand Prix: uniek in Europa, van ongekende klasse De Knokke Zoute Grand Prix: uniek in Europa, van ongekende klasse De Knokke Zoute Grand Prix: uniek in Europa, van ongekende klasse De Knokke Zoute Grand Prix: uniek in Europa, van ongekende klasse De Knokke Zoute Grand Prix: uniek in Europa, van ongekende klasse

Rijke Belgen en behulpzame politie

Plus de ondernemersvisie van het gros van de bevolking, bestaande uit de rijkste Belgen. De gehele middenstand profiteert van de Zoute Grand Prix. Alle winkels zijn open en de restaurants draaien meerdere shifts. Dat het event van belang is voor de gemeentekas blijkt ook uit de vriendelijke politie, die weliswaar een bellende automobilist bekeurt, maar foutparkeerders niet wegsleept, accelererende sportwagens negeert en alcoholcontroles op de parkeerterreinen rond de verschillende galadiners achterwege laat.

Gedurende vier dagen ligt er olie op de klinkers, ruik je benzinedampen en hoor je knallende V8-motoren. In net geen tien jaar is de Zoute Grand Prix uitgegroeid tot een van de meest prestigieuze auto-evenementen op het vasteland van Europa met een brede mix aan activiteiten.

De Knokke Zoute Grand Prix: uniek in Europa, van ongekende klasse De Knokke Zoute Grand Prix: uniek in Europa, van ongekende klasse De Knokke Zoute Grand Prix: uniek in Europa, van ongekende klasse De Knokke Zoute Grand Prix: uniek in Europa, van ongekende klasse De Knokke Zoute Grand Prix: uniek in Europa, van ongekende klasse De Knokke Zoute Grand Prix: uniek in Europa, van ongekende klasse

Zoute Sale

Veilinghuis Bonhams grijpt de Zoute Grand Prix aan voor de Zoute Sale. Op vrijdagavond werden onder het genot van liters champagne van Ruinart tientallen auto’s onder de hamer gebracht. Hoogtepunt van de veiling waren een Aston Martin DB4 Version V (1962) van 1.121.650 euro (inclusief 15% opgeld, exclusief btw) en een Ferrari 250 GT Coupé Series II van 989.000 euro, maar kenners verbaasden zich over de populariteit van de Citroën DS23 IE Décapotable, die op 425.500 euro werd afgehamerd. Een tweestrijd tussen een Duitser en Amerikaan leverde een bedrag van 132.250 euro op voor de Rolls-Royce Convertible van boksheld Muhammad Ali, fors meer dan de verwachte 38.000 auto.

Concours d’élégance

Het concours d‘élégance op de 18 holes tellende golfbaan stijgt elk jaar in aanzien en geldt inmiddels als een van de meest kwalitatief hoogstaande autoverkiezingen, zo stellen experts. De inbreng uit Nederland was overigens groot. Als overall winnaar riep de 25-koppige internationale jury de Alfa Romeo 6C 2500 SS Touring uit. Op de display stonden fabelachtige automobielen, zoals een Ferrari 365 GTB4 Daytona, een Skoda Tudor, meer dan tien BMW’s M1, een Aston Martin DB6 Shooting Brake by Radford en een Ferrari 250 Tour de France en een Talbot Lago. Voor het concours diende de bezoeker 40 euro entree te betalen.

De Knokke Zoute Grand Prix: uniek in Europa, van ongekende klasse De Knokke Zoute Grand Prix: uniek in Europa, van ongekende klasse De Knokke Zoute Grand Prix: uniek in Europa, van ongekende klasse De Knokke Zoute Grand Prix: uniek in Europa, van ongekende klasse De Knokke Zoute Grand Prix: uniek in Europa, van ongekende klasse

GT Tour

Ondanks het prijskaartje van zo’n 1300 euro per equipe zijn de 200 beschikbare plaatsen in rap tempo vergeven. De toer staat open voor auto’s van maximaal twintig jaar oud. Er is een wedstrijdelement, maar de deelnemers dienen zich aan de verkeersregels te houden. Aan de toer deden dit jaar onder andere meerdere Lamborghini’s Aventador, een Bugatti Chiron, Ferrari’s 599 TDF en Mercedessen GT mee.

Zoute Rally

Bij een klassiekerrally met een wedstrijdkarakter verwacht je niet snel een 16 miljoen euro kostende Ferrari 250 GT SWB of Aston Martin DB4 Zagato van 10 miljoen, maar er werd gereden alsof het de zoveelste MGB is. De deelnemers worden aan het einde van de rally onder politiebegeleiding richting het podium op de dijk geëscorteerd, waar de teams als helden worden ontvangen.

De Knokke Zoute Grand Prix: uniek in Europa, van ongekende klasse De Knokke Zoute Grand Prix: uniek in Europa, van ongekende klasse De Knokke Zoute Grand Prix: uniek in Europa, van ongekende klasse

Top Marques

Voor de Zoute Grand Prix worden langs de dijk enorme vip-tenten neergezet, waar de luxemerken hun klanten en potentiële kopers kunnen verwelkomen. Rolls-Royce toonde er de Cullinan, McLaren de 600LT en Senna, Mercedes de Project One en Aston Martin de DBS. Voor merken als VW, Opel en Ford is geen plaats.

De Knokke Zoute Grand Prix: uniek in Europa, van ongekende klasse De Knokke Zoute Grand Prix: uniek in Europa, van ongekende klasse De Knokke Zoute Grand Prix: uniek in Europa, van ongekende klasse De Knokke Zoute Grand Prix: uniek in Europa, van ongekende klasse De Knokke Zoute Grand Prix: uniek in Europa, van ongekende klasse De Knokke Zoute Grand Prix: uniek in Europa, van ongekende klasse De Knokke Zoute Grand Prix: uniek in Europa, van ongekende klasse De Knokke Zoute Grand Prix: uniek in Europa, van ongekende klasse De Knokke Zoute Grand Prix: uniek in Europa, van ongekende klasse

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De Knokke Zoute Grand Prix: uniek in Europa, van ongekende klasse
Sluiten