Lucid Gravity: enorme range en mega ruim, maar niet perfect
Op moment van schrijven staan er slechts 88 Lucids op Nederlandse platen. Bedroevend weinig, vindt ook het merk zelf. Vooralsnog viel er weinig te kiezen. Een grote luxesedan die luistert naar de naam Air was de enige smaak. Nu wordt de menukaart uitgebreid met de Lucid Gravity.
Deze SUV, die qua proporties tegen het MPV zijn aan schuurt, is een imposante verschijning. Zijn vijf meter lengte maakt hem een directe concurrent voor auto’s als de Tesla Model X, Volvo EX90 en BMW iX.
Grote accu en range, maar ook wegenbelastingkanon
Lucid vergelijkt hem liever met de elektrische Cadillac Escalade IQ. Die haalt ruim 700 kilometer range uit een 205 kWh-accu. De Gravity doet datzelfde trucje (Amerikaanse EPA-schatting ligt tussen de 621 en 724 kilometer, afhankelijk van wielkeuze en stoelconfiguratie) met ‘slechts’ 123 kWh.
Dat is te danken aan een efficiënte aandrijflijn, verbeterde elektromotoren en een gestroomlijnd design. Nadeel: met een gewicht van 2.739 kilogram wordt hij een kostbare jongen qua wegenbelasting. Ook kun je zijn maximale trekgewicht van 2.700 kilogram niet volledig benutten met een standaard B-rijbewijs.
Lucid Gravity als comfortabele reisgenoot
Standaard komt de Lucid Gravity met luchtvering en adaptieve Bilstein-dempers rondom. Oneffenheden in het wegdek worden vakkundig gladgestreken, wat het een comfortabele metgezel maakt. Rijmodi Swift en Sprint maken de 839 pk sterke Gravity alerter. In nog geen 3,7 seconden sprint de mastodont van 0 naar 100 km/h. De besturing is opmerkelijk scherp en direct.
Dankzij slimme ondersteltechniek en een laag zwaartepunt voelt hij verrassend wendbaar, al blijft het een zwaargewicht. Het yoke-achtige stuur is minder geslaagd. Lucid hanteert de Peugeot-filosofie, dus de bedoeling is dat je er overheen kijkt. Overpakken hoeft dankzij het korte stuurhuis niet vaak, maar áls het moet, werkt zijn rechthoekige vorm frustrerend.
Gigantisch veel ruimte
Binnenin is de Gravity indrukwekkend ruim. Standaard is het een vijfzitter, optioneel kun je er zeven mensen in kwijt. Zelfs voor volwassenen is het op de derde zitrij opvallend comfortabel. De totale bagageruimte loopt op tot 3.236 liter (bijna 3.400 liter in de vijfzitter), inclusief een gigantische frunk.
Van voor tot achter is de Gravity bekleed in fraaie materialen. Kunstleer, echt leer, hout en een chique stof behoren tot de keuzemogelijkheden. Slechts op enkele plekken betrappen we de premium-SUV op goedkope plastics, maar de algehele kwaliteitsbeleving is ontzettend goed, zeker voor pas een tweede model. Lucid positioneert zich hier overtuigend boven Tesla en komt zelfs akelig dicht bij de Duitse premiummerken – zeker nadat het Duitse trio de afgelopen jaren een stapje terug heeft gedaan op het gebied van interieurkwaliteit.
Wordt de Lucid Gravity een succes?
Is dit dan het succesnummer dat het tij zal keren? Hoewel SUV’s een stuk gewilder zijn, zul je de Gravity straks heus niet op elke straathoek tegenkomen. Europese prijzen zijn nog niet bekend, maar verwacht een prijskaartje vergelijkbaar met de Model X (die koop je in Nederland vanaf 115.990 euro). In Amerika staat deze Gravity GT vanaf 94.900 dollar op de prijslijst. Kleed je hem zo dik aan als ons testexemplaar, dan moet je uitgaan van zo’n 125.000 dollar. De iets minder krachtige Touring-variant kost je in the land of the free net geen 80 mille. Net als de Air is dit dus geen volumemodel.
Aan die missie wordt al wel gewerkt binnen de muren van het Californische hoofdkwartier. Op een kleiner platform, moeten vanaf 2027 drie compactere modellen worden gelanceerd. Eén daarvan zal het opnemen tegen de tot voor kort immens populaire Model Y. De huidige problematiek rond Tesla voedt het enthousiasme van Lucid. De koers is gezet naar helderder sterren.
Gravity
Lucid
Pluspunten
- Zeer praktisch
- Groot bereik
- Fraaie styling
Minpunten
- Erg zwaar
- Vorm en positie van stuur onwennig
- Vermoedelijk vrij prijzig
Hoewel er inmiddels veel te kiezen is in dit segment, biedt de Gravity een interessant aanbod: styling, prestaties en techniek, maar vooral zeeën aan ruimte.
Ook interessant
-
Firefly moet jou uit de Volvo houden, maar vergeet iets belangrijks
-
Lynk & Co 02: goedkoper, zuiniger en ruimer dan Volvo EX30
-
Ford Puma Gen-E is een redelijke EV met één groot pluspunt
-
Suzuki’s eerste elektrische auto weet (nog) niet te overtuigen
-
Deze volledig elektrische Panda is er al vanaf zo’n 5.000 euro
-
Smerige truc van Tesla? ‘Neppe tellerstand om garantie te omzeilen’
-
Deze elektrische Zeekr 7X moet mensen uit hun Audi trekken
-
Gespot: dit is de nieuwe budget-EV waarmee Jeff Bezos wil scoren
-
Audi RS E-tron lijkt onverslaanbaar, maar Maserati steelt de show
-
Oude elektrische auto’s toch niet nutteloos door deze upgrade?
-
Audi komt al sneller dan gedacht met budget-EV
-
Waardevaste occasion of afschrijvingskanon? Dit kost Ioniq 5 N nu