Isabel Michelotti
Isabel Michelotti Partnerbijdrage 24 sep 2021
Leestijd: 4 minuten

Primeur bij Volvo met diervriendelijke auto’s: leer kan niet meer

Volvo, hét merk als het gaat om veiligheid voor de mens, gaat zich nu ook volop richten op het welzijn van dieren. Daarom zullen alle nieuwe, volledig elektrische, modellen leervrij zijn.

Bij Volvo Cars is men zich er terdege van bewust dat veel autoliefhebbers leer nu nog als statusverhogend en high-end materiaal zien voor een auto-interieur. Toch kiest de Zweedse fabrikant ervoor vanaf nu af te zien van het gebruik van dit materiaal. Het bedrijf neemt een ethisch standpunt in voor dierenwelzijn en wil in 2030 leer volledig hebben vervangen voor recyclebare en natuurlijke materialen van de hoogste kwaliteit.

Volvo gaat daartoe een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van en de zoektocht naar hoogwaardige en duurzame alternatieven voor leer. Deze leervrije materialen worden gebruikt vanaf de nieuwe, volledig elektrische C40 Recharge en de volgende generatie XC90. Robin Page, Head of Design van Volvo, vertelt: “De vraag naar nieuwe materialen stijgt, omdat consumenten wereldwijd duurzaamheid steeds meer in hun keuzes laten meewegen. In Nederland ligt dat percentage heel hoog: maar liefst speelt 80% van de consumenten beschouwt duurzaamheid als een belangrijke factor in de overweging van een aankoop.”

Nu steeds meer klanten dierenwelzijn en milieu belangrijk vinden, is het voor Volvo een logische stap om te investeren in de zoektocht naar nieuwe, duurzame materialen. “In 2030 willen we geen leer meer in onze, dan volledig elektrische, auto’s. Maar aan kwaliteit willen we geen concessies doen.”

Volvo animal welfare
“De vraag naar duurzame materialen stijgt”, aldus Robin Page, Head of Design bij Volvo. Bron: Volvo

Volvo zet vaart achter verduurzaming

Volvo Cars zet behoorlijk de vaart erin als het gaat om verduurzaming van zijn organisatie en auto’s. Het streven is om rond 2040 een CO2-neutrale en volledig circulaire onderneming te zijn. Voor 2025 staat al een reductie van 40% uitstoot per auto op de agenda en in 2030 moet de gehele vloot volledig elektrisch zijn.

Het in de ban doen van leer past volledig in deze strategie. Nu al worden leervrije opties aangeboden in de Volvo 60-serie en de XC40 Recharge varianten. De nieuwe materialen hiervoor zijn gemaakt van natuurlijke en gerecyclede bronnen. Ook gaat Volvo Cars het gebruik van dierlijke producten in de toeleveringsketen onder de loep nemen.

Ook wol onder vuur

Niet alleen leer ligt onder vuur van de Zweden. Ook het gebruik van wol zal worden herzien. “We onderzoeken dierlijke materialen in onze voertuigen, waaronder dus ook wol”, zegt een woordvoerder van Volvo. “We bieden opties voor wolmengsels die op verantwoorde wijze worden ingekocht. Alle wolmengsels worden gecertificeerd om dierenwelzijn en volledige traceerbaarheid van de toeleveringsketen te garanderen.”

De opkomst van milieu- en diervriendelijke materialen speelt overigens niet alleen in de autowereld. Volgens Xu Gang, mede-oprichter van Bentu Design – topdesigner van meubels en lampen – is dit ook in zijn branche een uitdaging. “De samenleving wordt geconfronteerd met de bedreiging van schaarste aan hulpbronnen en aantasting van het milieu”, zegt hij. “De last op onze planeet is enorm toegenomen. Het creëren van duurzame concepten en het gebruik van duurzame materialen is nu een wereldwijd issue.”

Volvo
Nordico, een nieuw interieurmateriaal, is gemaakt van biomateriaal van duurzaam geplante bossen, PET-flessen en kurk.

Linnen als alternatief

Volvo Cars is dus ook op zoek naar dergelijke materialen. Cecilia Stark, Designer Colour and Trim bij Volvo Cars, wijst erop dat linnen een interessant materiaal kan zijn voor de automobielsector. “Linnen heeft een enorm potentieel. Het is een historisch materiaal dat in de loop van de tijd mooier wordt, net zoals hout,” zegt ze. “Het is erg licht en super duurzaam is. De productie van linnen, dat van de vlasplant wordt gemaakt, kost aanzienlijk minder water en pesticiden dan de productie van katoen. Ook groeit de vlasplant in een Europees en Scandinavisch klimaat.”

Behalve natuurlijke materialen maakt Volvo Cars ook gebruik van geheel nieuwe materialen. Nordico, bijvoorbeeld: een nieuw interieurmateriaal dat gemaakt is van biomateriaal afkomstig uit duurzaam geplante bossen uit Scandinavië, kurk uit de wijnindustrie en PET-flessen. “Deze stof is uitvoerig getest en voldoet aan de hoogste standaarden. Het materiaal beleeft zijn primeur in de volgende generatie Volvo Cars.”

Je kunt ook denken aan al bekende materialen die nu op duurzame wijze worden geproduceerd: “We investeren momenteel in gerecycled polyester, gemaakt van PET-flessen en industrieel afval. Dat zorgt voor 75% minder CO2-uitstoot dan gewoon polyester.”

Ook zijn collega Stuart Templar, Head of Sustainability, ziet al een tijdje dat er vanuit consumenten meer behoefte is aan ‘eerlijke’ materialen. “We blijven dus investeren in meer premium, duurzame materialen en nieuwe technologieën om deze materialen te ontwikkelen”, besluit hij.

In samenwerking met Volvo

Reageer op artikel:
Primeur bij Volvo met diervriendelijke auto’s: leer kan niet meer
Sluiten