Stijlvolle crossover is een zeer ruime occasion voor het hele gezin
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F06%2FRenault_Espace_2.webp)
Als je niet helemaal kunt kiezen tussen een MPV en een SUV is de Renault Espace een interessante optie. Deze occasion combineert beide vormen in een stijlvol pakket.
Waar de Renault Espace altijd een volwaardige MPV was, gooit de vijfde generatie het over een iets andere boeg. De occasion staat namelijk hoger op de wielen en neemt trekjes van een SUV aan. Je kunt nu namelijk een hoge zitpositie, een limousinewaardig interieur en volop plaats voor comfort en luxe terugvinden bij de Fransoos.
Techniek van de Renault Espace
De Renault Espace heeft altijd een geblazen viercilinder. De 1,6-liter benzinemotor levert 200 pk en de 1,6-liter diesel komt met enkele of dubbele turbo (130 en 160 pk). Ook zijn er occasions met een 2,0-liter dieselblok, die 190 of 200 pk leveren. In het najaar van 2017 verscheen een nieuwe 1,8-liter benzinemotor met 225 pk.
Wat betreft de transmissie is alleen de Renault Espace met het lichtste dieselblok geleverd met een handgeschakelde zesversnellingsbak. Andere versies hebben een automatische versnellingsbak met dubbele koppeling.
Aandachtspunten van een Renault Espace-occasion
Sommige kwaaltjes bij deze occasions zijn erg vervelend, maar niet bij een testrit op te merken. Neem bijvoorbeeld de 1,6-liter diesel, waar zwetende carterpakkingen en problemen met de EGR-koeler en EGR-klep weleens voorkomen. Daarnaast komt soms een verhoogd olieverbruik voor bij de 2,0-liter diesel. Lees hier de koopwijzer die wij eerder schreven over de Renault Espace.
Verder zijn de stabilisatorstangen van de vooras slijtagegevoelig, maar vervanging is niet duur. Ook kraakt de achterwielophanging van de Renault Espace mogelijk Dit is meestal te verhelpen met het invetten van de betreffende rubbers.
Deze occasion
Wij vonden via Gaspedaal.nl deze grijze Renault Espace uit 2018 in het Drentse Emmen. De occasion is een zevenzitter en beschikt over het geblazen 1,8-liter benzineblok. De motor is gekoppeld aan een automatische zevenbak en de crossover heeft 187.748 kilometer op de teller. De auto kost 17.600 euro, terwijl de catalogusprijs 52.998 euro bedroeg.
Lees ook:
Ook interessant
-
Duurtest Fiat 600: wat is er mis met de achterklep?
-
BYD Atto 2 vs. Citroën ë-C3 Aircross: wat is de beste crossover?
-
MG S5: kan hij concurreren met de Skoda Elroq en Kia EV3?
-
Duurtest Peugeot e-3008: het eindcijfer na 11.000 testkilometers
-
Het ontbreekt de Changan Deepal S07 aan de juiste ingrediënten
-
Werkpaard-occasion is geweldig praktische auto
-
Sunbeam Venezia vs. Triumph Italia: Italiaanse les
-
Renault 5 nu onder de 25 mille! Deze belangrijke zaken mist hij
-
Overgewicht bij auto’s is grootste bedreiging van verkeersveiligheid
-
Alpine heeft alles op alles gezet om nieuwe A390 licht te laten lijken
-
Autovisie Garage: zijn deze wielen voor de Nissan Skyline een miskoop?
-
Max Verstappen geen spijt: ‘Ik zal volgende keer tissues meenemen’