Ramon Mens
Ramon Mens Occasions 15 dec 2020
Leestijd: 3 minuten

Occasions: drie prima stadsauto’s voor maximaal € 750 getipt

Het aanbod aan occasions is enorm. Bij een dealer, via Marktplaats of Gaspedaal.nl, een gespecialiseerde site en zelfs op Facebook, overal kun je tweedehands auto’s vinden. Welke stadsauto is bijzonder goedkoop, maar ook een goede koop? Autovisie selecteert samen met de ANWB wekelijks de beste occasions.

Als je dagelijks in een auto rijdt waarop je zuinig bent – een fraaie youngtimer bijvoorbeeld – dan wil je daar in de wintermaanden liever niet de weg mee op. Deze stadsauto’s zijn ideaal om de periode van pekel te overbruggen: drie winterjassen op wielen!

Occasions: onze tips voor voordelige stadsauto’s

Fiat Seicento (1998 – 2005)

In de jaren dat hij nieuw te koop was, kreeg de Seicento weinig waardering, maar voor een bescheiden bedrag heb je een prima Fiat! Op de achterbank wil je niet zitten, de bagageruimte pakt bescheiden uit en voorin schurk je tegen je bijrijder aan. In je eentje gaat het echter prima. Bij een autobedrijf in Cruquius staat een knalrode 1.1 Young (2001, 106.000 km) met een nieuwe distributieriem en op ’all-season’ banden.

Oordeel van de Wegenwacht

De Seicento brengt het er zeker niet slecht vanaf. Controleer af en toe of de koelvin draait. Een kleinigheid, maar als de boel heet loopt, kun je je Fiat weggooien. Opvallend is ook een eventuele benzinelucht. In dat geval lekt het afdichtringetje bij de vulopening, maar die damp kan gevaarlijk worden. Elektronische storingen komen ook voor, meestal door vocht of vuil in stekkers.

Fiat Seicento (1998 - 2005)

Ford Ka (1998 – 2008)

Nog niet zolang geleden zag je deze Fordjes in overvloed. Nu loopt dat aantal snel terug, wat vooral komt door ’gemene roest’. Zo’n Ka rijdt verrassend goed. De achterbank en kofferbak zijn bijna alleen symbolisch aanwezig, dus je koopt de stadsauto hoofdzakelijk voor jezelf. Met de 70 pk benzineversie rijd je 1 op 15. Bij een autobedrijf in Malden staat een nette blauwe 1.3 ’Century’ (2000, 110.000 km) voor precies € 750.

Oordeel van de Wegenwacht

Met de simpele techniek van de Ka is niet veel mis. Een rariteit is een motor die afslaat als het licht wordt ingeschakeld. Dat zit ’m in een massacontact op het linkerachterlicht waaraan ook de benzinepomp is gekoppeld. De Wegenwacht lost het op. Hetzelfde geldt als het Fordje dienst weigert omdat je tegen een stoeprand bent aangereden. De stadsauto gaat dan uit van een ongeluk.

Ford Ka (1998 - 2008)

Suzuki Alto (2002 – 2006)

Voor dit budget kun je Alto’s van het model op de foto vinden, maar ook van eerdere generaties met drie portieren. Hij is net wat groter en ruimer dan de andere stadsauto’s. De Suzuki rijdt best goed en is lekker wendbaar. Zolang je niet alleen in de stad komt, is een verbruik van 1 op 17 goed haalbaar. Bij een autobedrijf in Soesterberg stuiten we op een rode 1.1 GLS (2003, 119.000 km) voor € 744.

Oordeel van de Wegenwacht

Suzuki is een degelijk Japans merk, al komt deze Alto oorspronkelijk uit India. Let bij het achteruitrijden op dat je niet op een stoeprand knalt, want dan kan de achteras ontzet raken. Na een lege (of nieuwe!) accu komt het voor dat de auto de sleutel niet herkent. Dat kan de Wegenwacht herstellen. Feit is wel dat onderdelen relatief duur zijn omdat er zo weinig vraag naar bestaat!

Suzuki Alto (2002 - 2006)

Ons advies

De Suzuki is kwalitatief een prima keuze, maar we zitten wel op de bodem van het aanbod. De Ka is gevoelig voor roest en wat riskant. Dus kiezen we voor de niet zo geliefde Fiat die daardoor juist relatief veel waarde voor zijn kleine prijsje biedt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.