Ramon Mens
Ramon Mens Occasions 16 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Occasions: drie efficiënte ruimtewagens voor maximaal € 15.000 getipt

Het aanbod aan occasions is enorm. Bij een dealer, via Gaspedaal.nl, een gespecialiseerde site en zelfs op Facebook, overal kun je tweedehands auto’s vinden. Welke ruimtewagen is in alle opzichten een voordelige koop? Autovisie selecteert samen met de ANWB wekelijks de beste occasions.

Een ruimtewagen lijkt de ideale gezinsauto, maar het kunnen flinke bakbeesten zijn die per maand het nodige kosten. Gelukkig bestaan er ook exemplaren met bescheiden afmetingen (en dito maandlasten). Wat dacht je van een van deze drie occasions?

Occasions: efficiënte ruimtewagens

Ford C-Max (2015 – 2019)

De C-Max biedt plaats aan vier volwassenen en de kofferbak heeft een inhoud van 432 liter. De voorstoelen zitten fijn en je kijkt uit over een fraai instrumentarium. De C-Max rijdt als een echte Ford, met een directe besturing en perfect schakelende vijfbak. Alleen de zit is iets hoger. Het gemiddeld verbruik is 1 op 12,5. Bij de merkdealer in Tiel vinden we een zwarte 1.0 Titanium (2015, 89.000 km) voor € 14.980.

Oordeel van de Wegenwacht

De elektronische storingen die bij de C-Max optreden, zijn typisch voor Fords van deze generatie. Er zit namelijk een zekeringkast onder het dashboard aan de passagierszijde, waar je als bijrijder onbedoeld tegenaan kunt schoppen. Andere storingen worden veroorzaakt door een los contact, doorgesleten draadisolatie of een slecht massacontact. Daardoor kan de bobine de geest geven.

Ford-C Max (2015 - 2019)

Volkswagen Touran (2010 – 2015)

De Touran heeft een bedrijfswagenachtergrond die zich vertaalt in de interieurruimte. Met de achterbank (drie losse stoelen) overeind heb je al 695 liter tot je beschikking! De Touran ziet er niet alleen uit als een busje, zo rijdt hij ook. De zit is hoog, de Volkswagen is nogal beweeglijk en al die ruimte werkt als een klankkast. Voor ons budget vinden we in Haarlem een zwarte 1.2 (2015, 109.000 km) voor € 14.900.

Oordeel van de Wegenwacht

Oudere Tourans hebben individuele bobines die weleens stukgaan. De Wegenwacht zet er een nieuwe in, maar het euvel kan vaker terugkomen. Tourans uit latere bouwjaren lopen op drie cilinders als de bougiekabel ’doorslaat’. De TSI-motoren hebben soms last van een oprekkende distributieketting. Dan is een dure reparatie nodig!

Volkswagen Touran (2010 - 2015)

Opel Mokka X (2016 – 2020)

De Mokka X oogt stoer en rijdt plezierig, zeker met een 1.4-liter benzinemotor met turbo. Dat is een stille en soepele krachtbron, ideaal voor gezinsgebruik. Als minpunt noteren we de bescheiden bagageruimte, want met een kofferbakinhoud van 356 liter houdt die niet over. Bij de Opel-dealer in Aalten staat een oranje 1.4 ’Online Editon’ (2017, 78.000 km) voor € 14.950.

Oordeel van de Wegenwacht

Bij deze Mokka X komt de 1.4-liter benzinemotor met turbo geregeld voor. De krachtbron geeft geen klachten, maar moet goed worden onderhouden. Gebruik van ’goedkope’ olie wordt al gauw duurkoop. Los daarvan komt een kapotte krukas- of nokkenassensor voor. Dat kan de Wegenwacht met een noodgreep ondervangen, maar in de garage moet er een nieuwe sensor in.

Opel Mokka X (2016 - 2020)

Ons advies

De Volkswagen is de ruimste, de Opel de aantrekkelijkste en de Ford rijdt het fijnst. Uiteindelijk zouden wij voor de C-Max gaan omdat die ruimtewagen de minste mankementen vertoont.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.