Ramon Mens
Ramon Mens Occasions 26 jul 2021
Leestijd: 3 minuten

Occasions: drie prima beginnersauto’s voor minder dan € 2000 getipt

Het aanbod aan occasions is enorm. Bij een dealer, via Gaspedaal.nl, een gespecialiseerde site en zelfs op Facebook, overal kun je tweedehands auto’s vinden. Welke beginnersauto koop je voor maximaal 2000 euro? Autovisie selecteert samen met de ANWB wekelijks de beste occasions.

Je eerste auto vergeet je nooit meer. Uren heb je geploeterd om met allerhande bijbaantjes je vrijheid te bekostigen. Met deze drie suggesties blijf je mobiel én uit de schulden!

Occasions: drie keer een goed begin

Ford Ka (1998 – 2008)

De eerste generatie van de Ka oogt onverminderd eigenzinnig. Voor zo’n compacte auto rijdt hij verrassend goed, ook op de snelweg. Dat de achterbank slecht bereikbaar is en de bagageruimte minimaal zal niet voor elke beginnende bestuurder even zwaar wegen. Kom je weleens buiten de stad, dan is een gemiddeld verbruik van 1 op 15 reëel. Wij zouden kijken bij de metallic rode 1.3 ’Cool & Sound’ (2008, 63.000 km), voor € 1.795 te koop bij een autobedrijf in Bunschoten.

Oordeel van de Wegenwacht

Typisch Ka: de motor stopt als het licht wordt ingeschakeld vanwege een los contact bij het linkerachterlicht. Rijd je te hard tegen een stoeprand aan, dan weigert het Fordje net zo goed dienst. De Ka vermoedt dan namelijk een aanrijding. Een los massacontact bij de accu kan storingen veroorzaken. Een doorgeschuurde draad bij de lambdasonde maakt dat de motor onrustig loopt.

Ford Ka (1998 - 2008)

Renault Twingo (1992 – 2007)

Na bijna dertig jaar (!) heeft de Twingo nog steeds een hoge aaibaarheidsfactor. Lekker eigenwijs, maar ook heel doordacht. Zo is hij verrassend ruim van binnen. Ben jij de BOB, dan passen er moeiteloos drie vrienden op de achterbank. De 1.2-liter benzinemotor verbruikt rond 1 op 15. Het tweede model Twingo is weliswaar minder leuk om te zien, maar bij een autobedrijf in Rosmalen staat een metallic groene met een enorm vouwdak (2007, 103.000 km). Een cabrio voor € 1.799!

Oordeel van de Wegenwacht

De elektronica van deze Renault is zwak en veroorzaakt uiteenlopende klachten. Meestal een los contact, vocht of vuil: zulke euvels kunnen snel worden verholpen. Er kan echter gevolgschade ontstaan en dat zijn dure reparaties! De achterwiellagers vormen een aandachtspunt, de achterremmen kunnen gaan lekken en de contactsleutel wordt soms niet herkend.

Renault Twingo (1992 - 2007)

Seat Arosa (1997 – 2005)

Ten opzichte van de twee andere aanbiedingen is de Seat net wat serieuzer. Wat vierkant en heel compact: ideaal tijdens het inparkeren. Voorin is de Arosa ruim zat, met opvallend goede stoelen. Achterin kun je alleen je kleine neefjes kwijt; in de kofferbak passen net hun tandenborstels. Het onderstel is nogal stug, dus hobbels voel je goed en daardoor rijdt hij juist op de snelweg het best. Bij een autobedrijf in Peize stuiten we op een knalrode ’Signo’ (1999, 62.000 km) voor € 1.899.

Oordeel van de Wegenwacht

Bij de Arosa kent de Wegenwacht enkele vrij onschuldige euveltjes, maar daarmee sta je wel stil langs de kant van de weg. Vanwege een kleine lekkage aan de thermostaat bijvoorbeeld, ín de temperatuursensor. Even prutsen, maar de Wegenwacht kan het voor je maken. Als er een verkeerd lampje in de remlichten gemonteerd zit, start de Seat niet.

Seat Arosa (1997 - 2005)

Ons advies

Geef bij zo’n klein budget niet al je spaargeld bij aanschaf uit, maar houd wat reserve. Zo hoef je niet bij je ouders aan te kloppen als er iets stuk gaat. De Ka en de Seat zijn verdedigbare keuzes, maar wij vinden de Twingo het leukst.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.