Autovisie
Autovisie Occasions 29 mrt 2021

Occasions: drie bestseller gezinsauto’s voor maximaal € 10.000 getipt

Het aanbod aan occasions is enorm. Bij een dealer, via Marktplaats of Gaspedaal.nl, een gespecialiseerde site en zelfs op Facebook, overal kun je tweedehands auto’s vinden. Welke gezinsauto is een degelijke en betaalbare bestseller? Autovisie selecteert samen met de ANWB wekelijks de beste occasions.

De Ford Focus, Opel Astra en Volkswagen Golf: stuk voor stuk gezinsauto’s waaraan je je geen buil kunt vallen. Voor 10 mille kun je bij alle drie terecht. Maar welke vijfdeurs bestseller moet het worden?

Occasions: drie bestseller gezinsauto’s

Ford Focus (2011 – 2018)

Fords zijn erg fijn rijdende auto’s, zeker voor wie graag stevig doorrijdt. Het instrumentarium van voor de facelift oogt tamelijk druk. Daarnaast is de ruimte achterin niet overdadig, net zomin als de inhoud van de kofferbak. De 1.0-liter driecilinder benzinemotor loopt echter als een zonnetje en je rijdt 1 op 16. Bij de merkdealer in Steenbergen staat een mooie, bruine 1.0 Titanium (2014, 90.000 km) voor € 9.990.

Oordeel van de Wegenwacht

Dit type Focus heeft soms last van elektronische euvels. De massakabel tussen accu en carrosserie kan losraken, waarna de Ford niks meer doet. De Wegenwacht zet die kabel vast. Een kapot hoofdrelais is lastiger. Combinaties van storingen wijzen vaak op losse contacten in de zekeringkast in de voetenruimte van de voorpassagier.

Ford Focus (2011 - 2018)

Opel Astra (2009 – 2015)

Deze generatie Astra oogt nog altijd modern. De elektrisch bediende stuurbekrachtiging vraagt enige gewenning. Op de achterbank kun je moeiteloos de kinderen kwijt; volwassenen zouden we alleen korte stukjes meenemen. De lekker vlotte Astra rijdt 1 op 14. Wij kijken begeerlijk naar de rijk uitgeruste, zilvergrijze 1.4 Turbo Edition (2015, 99.000 km) voor € 9.995 bij een Opel-dealer in Apeldoorn.

Oordeel van de Wegenwacht

Elektronische storingen komen bij deze generatie Astra nogal eens voor. Bekend is een los contact tussen accu en zekeringkast waardoor de complete auto dienst weigert. De Wegenwacht lost dat ter plekke op. Krukas- en nokkenas-sensoren, maar ook het relais van de brandstofpomp zijn bekende boosdoeners.

Mazda 3 (2009 - 2013)

Volkswagen Golf (2012 – 2019)

De Golf is ruim, comfortabel en stil. De vijfdeurs carrosserievariant is het meest gewild, want ook achterin zitten volwassenen prima. De prijzen liggen gemiddeld iets hoger dan bij de concurrentie, dus voor ons budget kom je bij een wat ouder exemplaar uit. Zoals de lekker complete, grijze 1.2 TSI Highline (2013, 100.000 km) die voor € 9.990 te koop wordt aangeboden bij een autobedrijf in Vlaardingen.

Oordeel van de Wegenwacht

Bij de 1.2 en 1.4 TSI-motoren van dit type Golf komt het voor dat er een bougiekabel ’doorslaat’. Daardoor gaat de krachtbron op drie cilinders lopen. De Wegenwacht weet raad! Dezelfde motoren verbruiken vaak ook een beetje olie. Dat is op zich niet erg, maar vanwege de lange onderhoudsinterval is het zaak om regelmatig olie te peilen.

Volkswagen Golf (2012 - 2019)

Ons advies

Kijk voor een auto waarvan er zoveel te koop staan, vooral in eigen omgeving. Dan ben je niet een hele dag aan een proefrit kwijt. Maar ook als er onder garantie iets moet worden afgehandeld! Wat ons betreft is de Focus van dit drietal het beste aanbod.

Reageer op artikel:
Occasions: drie bestseller gezinsauto’s voor maximaal € 10.000 getipt
Sluiten