Autovisie
Autovisie Occasions 11 apr 2020

Occasions: drie begeerlijke crossovers voor maximaal € 25.000 getipt

Het aanbod aan occasions is enorm. Bij een dealer, via Marktplaats of Speurders, een gespecialiseerde site en zelfs op Facebook, overal kun je tweedehands auto’s vinden. Welke begeerlijke crossover is een aanrader voor maximaal € 25.000? De redactie van Autovisie selecteert samen met de ANWB de beste occasions.

Audi, BMW en Mercedes zijn begeerlijke autofabrikanten. Om daarvan te genieten, hoef je je echt niet elke dag in een lage auto te laten zakken. Wat dacht je van een van deze drie crossovers?

Occasions: onze drie tips voor begeerlijke crossovers

Mercedes GLA (2014 – 2020)

Neem plaats op de bijzonder prettige stoelen en verbaas je onderweg over de comfortabele rijeigenschappen en het zeer lage geluidsniveau. Een GLA 200 heeft een soepele motor (1 op 15). De bagageruimte (421 liter) is niet overdadig ruim. De Mercedes-Benz-dealer in Den Bosch heeft voor € 24.945 een grijze GLA200 ’Prestige’ (2015, 56.000 km).

Oordeel van de Wegenwacht

Het contactslot en de -sleutel zijn zwakke punten van de GLA. Controleer of er twee werkende sleutels bij de auto zitten. De waterpomp van de benzinemotor is elektrisch bekrachtigd, maar als dat systeem de geest geeft, kan de motor te heet lopen. De Wegenwacht krijgt die bekrachtiging voor even weer aan de gang.

Mercedes GLA occasions

BMW X1 (2009 – 2015)

De crossover rijdt heerlijk. Ook de fantastische automaat geldt is een pluspunt. De X1 is alleen niet bijzonder ruim. De bagageruimte is 420 liter groot, het gemiddelde verbruik van de door ons geselecteerde sDrive20i ‘Executive’ (2015, 88.000 km) bedraagt al gauw rond de 1 op 11. Je vindt de auto in kwestie bij de merkdealer in Numansdorp voor € 24.895.

Oordeel van de wegenwacht

Het komt voor dat er bij exemplaren met een benzinemotor een probleem is met de nokkenasverstelling. De krachtbron gaat dan slechter lopen; meestal is dat een kwestie van het systeem goed schoonmaken. Elektronische problemen zijn meestal te verhelpen door de ‘referentiekabel’ van de accu los te halen.

bmw x1

Audi Q3 (2015 – 2018)

De semi-terreinwagen is op kleinere oneffenheden relatief stug. De binnenruimte is bescheiden, al mag de kofferbak er met 460 liter inhoud best wezen. Vormgeving en afwerking zijn keurig; typisch Audi. De 1.4 TFSi-motor (1 op 12) presteert niet indrukwekkend. Bij de Audi-dealer in Honselersdijk staat zo eentje (2016, 71.000 km), in het diepzwart, voor € 24.950.

Oordeel van de wegenwacht

De TFSI-motoren verbruiken meer olie dan je wellicht van andere auto’s gewend bent: regelmatig peilen en bijvullen dus. Een elektronische storing kan de automatische transmissie parten spelen; de Wegenwacht kent hiervoor een ’reset’. En ook een trucje om een automaat die vast staat in de parkeerstand weer los te krijgen.

Audi Q3

Ons advies: tweedehands crossovers voor € 25.000

Een keuze voor een van deze drie semi-terreinwagens is geen nuchtere, cijfermatige overweging. Zou het dat wel zijn, dan krijgt de Mercedes-Benz onze voorkeur.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Occasions: drie begeerlijke crossovers voor maximaal € 25.000 getipt
Sluiten