Stijn Kuster
Stijn Kuster Occasions 11 feb 2023
Leestijd: 4 minuten

Occasions: 3 tweedehands auto’s voor 10.000 euro die je bijna altijd in overweging moet nemen

Het aanbod aan occasions is enorm. Bij een dealer, via Gaspedaal.nl, een gespecialiseerde site en op Facebook, overal kun je tweedehands auto’s vinden. Welke tweedehands auto’s zijn vaak een goede keus voor 10.000 euro? Autovisie selecteert samen met de ANWB wekelijks de beste occasions.

De Volkswagen Golf is opnieuw uitgeroepen tot de meest gezochte occasion van ons land. Begrijpelijk, maar de compacte gezinsauto is daardoor vrij kostbaar. Wij vertellen je meer over de publiekslieveling, maar geven je ook twee alternatieven ter overweging.

3 tweedehands auto’s voor 10.000 euro die je bijna altijd in overweging moet nemen

  • Ford Focus (2011 – 2018)
  • Hyundai i30 (2011 – 2017)
  • Volkswagen Golf (2008 – 2012)

Ford Focus (2011 – 2018)

De Focus is een fijne auto om te rijden, met een vleugje meer sportiviteit dan de meeste alternatieven. Dat voel je aan de ragfijne besturing en de nauwkeurige bediening van de versnellingsbak. De Ford heeft bovendien een prima wegligging. De voorstoelen zorgen voor het benodigde rijcomfort. Achterin is zo’n Focus voor volwassenen wat krap. Het dashboard doet daarnaast erg druk aan; dat vraagt de nodige gewenning.

Ford Focus, occasions, 10.000 euro, tweedehands auto

Lang niet iedereen is enthousiast over de prijswinnende 1.0 liter driecilinder benzinemotoren. Wij kiezen in dit geval dan ook voor een 1.6-liter viercilinder. Daarvan ligt het gemiddelde brandstofverbruik rond de 1 op 14. Bij een autobedrijf in Hardinxveld-Giessendam adverteren ze voor € 9.999 met een donkergrijze 1.6 ‘First Edition’ (2011, 69.000 km).

Oordeel wegenwacht over de occasion

Zijn elektronica laat de Focus wel eens in de steek. Een kapot startrelais maakt dat de motor niet aanslaat. Hetzelfde geldt voor een losse massakabel tussen de accu en de carrosserie. In de voetenruimte van de voorpassagier zit een zekeringkast. Als jouw bijrijder tegen de zekeringkast in de voetenruimte schopt, kunnen er allerhande storingen optreden. Slijtage van de bedrading van de dynamo komt ook voor: je strandt dan met een lege accu. Voor een kapotte module in de kofferbak kent de Wegenwacht een noodgreep, maar het onderdeel moet na afloop wel worden vervangen.

Hyundai i30 (2011 – 2017)

De i30 is misschien niet het eerste model waar je aan denkt, wanneer je op zoek bent naar een compacte gezinsauto. Ten onrechte, want zo’n Hyundai rijdt erg comfortabel. Verder valt op hoe stil de auto is. Behalve op ruw asfalt: dan kun je de banden goed horen.

Hyundai i30, occasions, 10.000 euro, tweedehands auto

Bijzonder is de stuurbekrachtiging, die je op verschillende niveaus kunt instellen. Het interieur is ruim genoeg voor vier volwassenen, waarbij opvalt dat de voorste stoelen ver naar achteren kunnen. Ideaal voor uit de kluiten gewassen Hollanders! Met een inhoud van 378 liter heeft de i30 bovendien de grootste bagageruimte van dit drietal. Bij een autobedrijf in Malden vinden we een spierwitte 1.4 i-Motion (2014, 85.000 km) voor € 9.950.

Oordeel wegenwacht over de occasion

De i30 is zoals vrijwel alle Zuid-Koreaanse auto’s een toonbeeld van betrouwbaarheid. Om te starten moet de koppeling worden ingedrukt. Het gebeurt wel eens dat de schakelaar die dat mogelijk maakt, los schiet. Dat is het enige euvel dat bij de Wegenwacht bekend is van dit type Hyundai!

Volkswagen Golf (2008 – 2012)

Tot slot kijken we naar het uithangbord van deze klasse: de Volkswagen Golf. Voor ons budget komen we uit bij de zesde generatie, met een kilometerstand van maximaal een ton. Het aanbod is overweldigend: voor een nette Golf hoef je niet ver van huis. Er zitten ook de nodige geïmporteerde exemplaren tussen, maar dat hoeft geen nadeel te zijn. Een Golf rijdt comfortabel en iedereen kan er mee overweg.

Volkswagen Golf, occasions, 10.000 euro, tweedehands auto

Het interieur biedt plaats aan vier volwassenen, de bagageruimte is met 350 liter de kleinste op deze pagina. De 1.2-liter motor is wat onderbemeten; een 1.4 TSI heeft de voorkeur. Een sterk voorbeeld is de donkergrijze 1.4 ‘Highline’ (2011, 73.000 km) bij een autobedrijf in Alkmaar voor € 9.450.

Oordeel wegenwacht over de occasion

Bij Volkswagens met T(F)SI-motoren kan de coating van de cilinders wegslijten, met een complete motorrevisie als gevolg. Dit valt helaas niet te voorkomen. De brandstofpomp in de tank kan ook stuk gaan. Voor reparatie moet de Golf naar de garage. Hopelijk hoeft in dat geval alleen de pomp te worden gerepareerd en wordt niet de complete tank vervangen! De homokineten in de aandrijfassen kunnen herrie maken, maar blijven wel werken. Ook bijgeluiden uit de achterremmen kunnen geen kwaad. De remlichtschakelaar gaat vaak stuk, daar moet gewoon een nieuwe in.

Ons advies voor de occasions

In dit geval zouden we niet kiezen voor de gewilde Volkswagen. De Ford is een prima alternatief, maar kwalitatief staat de Hyundai op een hoger niveau. En bedenk: er bestaan nog veel meer alternatieven voor de Golf!

Occasions: 3 compacte betrouwbare gezinsauto’s voor 3.000 euro

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.