Stijn Kuster
Stijn Kuster Occasions 29 apr 2023
Leestijd: 4 minuten

Occasions: 3 onderscheidende coupés voor 7.500 euro

Je auto is méér dan een vervoermiddel. Het is ook een uiting van je stijl, je smaak, je wilt je onderscheiden. Praktische eisen heb je niet, maar je moet wel zomer en winter met je occasion kunnen rijden en daarbij is je budget ook vrij bescheiden. Een mooie coupé, misschien?

Het aanbod aan occasions is enorm. Bij een dealer, via Gaspedaal.nl, een gespecialiseerde site en zelfs op Facebook, overal kun je tweedehands auto’s vinden. Welke leuke coupé koop je voor maximaal 7.500 euro? Autovisie selecteert wekelijks de beste occasions.

Drie onderscheidende coupé occasions voor 7.500 euro

  • Alfa Romeo Brera (2006 – 2011)
  • Audi TT (2006 – 2010)
  • Mercedes-Benz CLC (2001 – 2008)

Alfa Romeo Brera (2006 – 2011)

Wie goed kijkt en ‘thuis is in autoland’ ziet dat het hele front van de Brera tot aan de voorruit en het dashboard identiek is aan de Alfa 159. Toch komt de Brera als ‘één geheel’ over, al is het niet ieders smaak. Opvallend zijn de enorm lange deuren. Fijn voor een ruime instap, maar in een parkeergarage of zo kan dit heel onhandig zijn.

Alfa Romeo Brera, occasion, coupé, 7.500 euro

 

De voorstoelen zitten uitstekend, het dashboard is heel fraai, maar de achterbank is onbruikbaar. De bagageruimte is met 300 liter inhoud heel behoorlijk. Een Brera 2.2 Rijdt gemiddeld 1 op 10 á 11. Ze zijn niet dik gezaaid, maar bij een autobedrijf in Ede staat een ingetogen donkergrijze 2.2 (2007, 102.000 km) voor € 7.495.

Technische aandachtspunten van de occasion

Bij de 2,2 liter motor is een oprekkende distributieketting een bekend verschijnsel, maar de spanner van die ketting kan ook te slap worden. De motor gaat in beide gevallen steeds slechter lopen. Zo’n nieuw ketting is een dure reparatie en vervangen is meestal na minder dan 100.000 kilometer nodig. Los van wat elektronische euveltjes is de Brera verder best betrouwbaar. Het is wel een vereiste dat E5-benzine/loodvrij 98 wordt getankt. Gewone E10/Euro 95 kan het brandstofsysteem aantasten met desastreuze gevolgen. Dat kan een reparatie zijn, maar ook… brand!

Audi TT (2006 – 2010)

Het sterkste punt van de TT is niet te zien: de hele carrosserie is van aluminium. Roest bestaat dus niet en het scheelt gewoon in gewicht: rijklaar 1.250 kg. Dat maakt de prestaties levendiger en de 2,0 TFSi rijdt zo maar 1 op 12. De hele vormgeving is natuurlijk een smaakkwestie: je vindt ‘m schitterend of afschuwelijk. Door z’n afgeronde vormen is de carrosserie heel onoverzichtelijk, wat lastig is bij parkeren.

Alfa Romeo Brera, occasion, coupé, 7.500 euro

De achterzittingen zijn onbruikbaar. De bagageruimte is met 290 liter inhoud heel behoorlijk. De TT is een spòrtwagen, dus heeft hij sportieve rijeigenschappen en ook keiharde vering. Bij een autobedrijf in Zandvoort staat een mooie donkergrijze (2006, 218.000 km) voor € 7.250.

Technische aandachtspunten van de occasion

Geen pech, maar wel een feit: de TFSi-motoren willen nog wel eens wat olie verbruiken. Regelmatig peilen en eventueel bijvullen is geboden, mede vanwege de grote onderhoudsinterval. Zo niet, dan dreigt serieuze en kostbare motorschade. Onhandig: het slot van de achterklep is elektrisch bediend. Daaronder bevindt zich de accu en als die leeg is, gaat die klep dus niet open. Starthulp is dan lastig, maar in het instructieboekje staat wel een noodprocedure.

Mercedes-Benz CLC (2001 – 2008)

Mercedes-Benz verdient een compliment juist omdàt het merk zoveel coupé’s heeft gemaakt. Deze CLC op basis van de C-klasse is daarbij een heel bijzondere verschijning. Tot het midden is het onmiskenbaar een C-klasse, daarachter is hij lekker eigenwijs. Detail: de tweedelige achterruit, je kijkt ook ònder de spoiler door.

Alfa Romeo Brera, occasion, coupé, 7.500 euro

De occasion rijdt heel prettig comfortabel, zoals je van een ‘Benz’ verwacht, dat is heel fijn op lange afstanden, maar het is beslist geen spòrtwagen. Hij zit ook heel comfortabel en op de achterbank kàn een menselijk wezen zitten. De bagageruimte is met 310 liter ook heel bruikbaar. Een C180 rijdt met gemak 1 op 12. Bij een autobedrijf in Vlissingen staat een zilvergrijze C180 (2007, 121.000 km) voor € 7.495.

Technische aandachtspunten van de occasion

Deze generatie C-klasse is berucht om de kans op roestvorming, bijvoorbeeld langs de randen van de wielkasten. Bekende euvels zijn ook een kapotte remlichtschakelaar, waardoor allerhande functies in de war raken. De contactsloten en -sleutels laten het ook wel eens afweten. Dat zijn dure reparaties. Natuurlijk werkt de reservesleutel wel, maar als die ook stuk gaat, heb je een heel groot probleem, dus koop toch maar snel een heel nieuwe. De zekering van de startmotor gaat ook wel eens stuk en dus start de motor niet meer.

Welke occasion is de beste keuze?

Dit is een heel lastige keuze. Smaak is hier doorslaggevend. Waar de één van droomt, wil de ander niet in gezien worden. Als ik puur kijk naar het aanbod voor de prijs, dan lijkt de Alfa Romeo Brera de meeste tegenwaarde voor het geld te bieden. Wil je een andere? Ook goed!

Alfa Romeo Brera, occasion, coupé, 7.500 euro
(Afbeelding: Wheelsage)

Deze occasion wil je: Alpina B4 Coupé, een heerlijke ‘sleeper’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.

Reageer op artikel:
Occasions: 3 onderscheidende coupés voor 7.500 euro
Sluiten