Stijn Kuster
Stijn Kuster Occasions 8 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Deze occasion wil je: Coupé Fiat, “Bella macchina”

Autovisie is altijd op zoek naar occasions voor de liefhebber en spit daarom de lijsten van verkoopsite Gaspedaal.nl door. Ditmaal vonden we een bijzondere Italiaan, een Coupé Fiat.

Na jaren van afwezigheid in het sportwagensegment introduceerde Fiat in november 1993 een geheel nieuw model: de Coupé Fiat. De mallotige wens van Fiat om de modelnaam vóór de merknaam te plaatsen werd door vrijwel iedereen genegeerd, dus wie iets over dit model wil weten, zoekt bij ‘Fiat’ en niet onder ‘Coupé’.

Een opvallende occasion

De tweedeurs coupé, die niet langer was dan 425 cm, bezat een uiterst merkwaardige, ja zelfs beetje controversiële lijn, die werd geaccentueerd door de scherpe vouwen boven de wielen. De agressief ogende auto was het ontwerp van een stille Amerikaan die in die jaren bij Fiats Centro Stile werkte, maar de productie vond wegens ruimtegebrek plaats bij Pininfarina.

Coupé Fiat, occasion
(Afbeelding: AutoTrack)

Die Amerikaan ging later door naar BMW en liet daar des te meer van zich horen; zijn naam was Chris Bangle! Aardige en unieke details waren de dubbele bubbels in de kikkeroogkoplampen, de racy aluminium benzinedop hoog rechts achterop de carrosserie en de verzonken ronde achterlichten. Het 2+2 interieur van de Coupé Fiat was sportief aangekleed; wat vooral opviel was dat het dashboard en de portierpanelen in de kleur van de carrosserie waren gespoten, iets dat in de jaren 50 vrij gebruikelijk was.

Deze occasion wil je: een zeldzame ras-Italiaan, Maserati Mexico

Geel is altijd de leukste kleur voor de occasion geweest. Ook nu nog staat hij er in die tint lekker fris en uitdagend bij. Het model is wel iets verouderd, maar op een leuke, acceptabele manier. Met deze Fiat val je in positieve zin op.

Wat vond Autovisie destijds van de Coupé Fiat

“Bella macchina”, zei Ton Roks aan het begin van de rij-impressie van de Coupé Fiat in 1994. Hij noemde de vormgeving van de Coupé baanbrekend en noteerde een intense belangstelling van vele omstanders, nog vóór hij de eerste meters met de nieuwe Fiat had afgelegd.

Coupé Fiat, occasion
(Afbeelding: AutoTrack)

Ze klampten hem op de stoep van zijn hotel aan met allerlei vragen over de opvallende auto, die in veler ogen een Lancia kon zijn. Maar nee, dit was een Fiat waarmee het moederbedrijf haar (vergeten) eigen imago hoopte op te poetsen. “De Coupé legt de grenzen van de goede smaak een paar kilometer verderop. Zijn visuele impact is van het kaliber Alfa SZ. Geen klassieke lijnen maar gewaagde. Een staaltje designkunde waar Japan een punt aan kan zuigen”, aldus Ton Roks.

De Coupé Fiat als occasion

Autovisie vindt zo’n Coupé Fiat als occasion. Niet zomaar een exemplaar, maar de 2.0 16V Turbo-uitvoering. De auto heeft net geen 190.000 kilometer op de teller en komt uit 1995. De verkoper vraagt er 15 mille voor.

Klik hier wanneer de video niet wordt getoond

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.