Coen Grutters
Coen Grutters Occasions 18 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Tweedehands auto kopen? Deze occasion is het veiligst voor jou en je gezin

Auto’s zijn vandaag de dag veiliger dan ooit, maar dat geldt niet per se voor alle occasions. Oudere auto’s zijn over het algemeen minder veilig. Wie in de markt is voor een veilige tweedehands auto, is wellicht geïnteresseerd in de Mazda CX-30. Deze haalt op een belangrijk vlak een extreem goede score van 99 procent bij crashtests van de Euro NCAP.

Beelden van de Euro NCAP-tests heb je vast weleens voorbij zien komen. De Europese organisatie simuleert ongelukken in gecontroleerde omstandigheden, om zo de veiligheid van auto’s te kunnen beoordelen. Ook de Mazda CX-30 moest het tijdens de zware proeven ontgelden.

Onveilige occasions

Niet elke auto die je nu als occasion koopt, komt echter even goed uit die test als de Mazda CX-30. Denk aan de eerste generatie Jeep Compass, de tweede generatie Renault Trafic als negenzitter of de derde generatie Lancia Ypsilon. Deze auto’s haalden alle drie slechts twee van de vijf sterren en zijn dus niet de veiligste keuze als je een occasion zoekt voor het hele gezin.

Mazda CX-30
De Mazda CX-30 tijdens een dubbeltest van Autovisie.

Zeer matige scores zoals dat kom je tegenwoordig niet meer veel tegen. Veelal worden vandaag de dag vier en vaker nog vijf sterren gehaald. De Mazda CX-30 heeft ook de volle vijf sterren achter zijn naam staan, maar blinkt extra uit op het gebied van veiligheid voor inzittenden.

De Mazda CX-30 is de veiligste occasion voor jou en je gezin

Met een veiligheidsscore van 99 procent voor volwassen inzittenden, presteert de Mazda CX-30 het op dat vlak beter dan alle auto’s die de afgelopen 10 jaar zijn getest door Euro NCAP. Uit de dummytests blijkt dat volwassenen in de CX-30 bij een frontale botsing goed worden beschermd. Hetzelfde geldt voor kinderen op de achterbank van de veilige occasion.

“In de zij-impacttest en de zwaardere test waarbij de auto zijwaarts tegen een paal botst, scoorde de Mazda CX-30 maximale punten”, stelt Euro NCAP in zijn rapport. “Tests waarbij een aanrijding van achteren werd gesimuleerd, lieten goede bescherming tegen een whiplash zien.”

Schandaal! Toyota en Daihatsu hebben gesjoemeld met crashtests

Ook werken de veiligheidssystemen van de occasion optimaal. “De Smart Brake Support-functie, waarmee de Mazda CX-30 standaard is uitgerust, presteerde goed in tests met lage snelheid, waarbij whiplashes vaak voorkomen. Doordat ongelukken in alle testscenario’s zijn voorkomen, scoorde de Mazda volle punten tijdens deze proef”, is te lezen in de test van Euro NCAP.

Mazda CX-30 als veilige tweedehands auto

De Mazda CX-30 is nog vrij nieuw. Uiteraard heeft de Japanner daarmee een streepje voor. Eaen vergelijk met veel oudere occasions dan ook niet helemaal eerlijk. Het model verscheen in 2019 op de markt en is nog altijd bij de dealer te krijgen. Inmiddels vind je ze echter ook als tweedehands auto, waarmee het een interessante wagen is voor mensen die op zoek zijn naar een veilige occasion. Prijzen beginnen bij zo’n 21.000 euro.

Een test van formaat: Toyota Yaris Cross vs. Mazda CX-30

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.

Reageer op artikel:
Tweedehands auto kopen? Deze occasion is het veiligst voor jou en je gezin
Sluiten