Autovisie
Autovisie Occasions van maximaal € 15.000 25 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Occasions: 3 vijfdeurs gezinsauto’s die beter zijn dan een Polo voor 15.000 euro

Het aanbod aan occasions is enorm. Bij een dealer, via Gaspedaal.nl, een gespecialiseerde site en zelfs op Facebook, overal kun je tweedehands auto’s vinden. Welke compacte vijfdeurs gezinsauto, die beter is dan de Volkswagen Polo, koop je voor 15.000 euro? Autovisie selecteert samen met de ANWB wekelijks de beste occasions.

De Volkswagen Polo is van buiten inmiddels even groot als de allereerste Golf. Zulke groeistuipen komen in het hele segment voor. Van een minder populair merk koop je tweedehands een jongere en betere vijfdeurs gezinsauto. Kijk maar naar dit drietal!

Occasionselectie

  • Kia Rio (2017 – 2020)
  • Skoda Fabia (2018 – 2021)
  • Suzuki Baleno (2016 – 2019)

Kia Rio (2017 – 2020)

De Rio is een ‘no-nonsense’ gebruiksauto. Hij rijdt gemakkelijk, is comfortabel en wendbaar. De bediening roept nergens vraagtekens op. Het interieur is redelijk ruim: twee volwassenen op de achterbank gaat nét, maar kinderen hebben er alle ruimte. De zittingen van de voorstoelen zijn aan de korte kant en de rugleuningen doen slap aan, waardoor je op langere ritten eerder vermoeid kunt raken.

Occasion, occasions, beter dan volkswagen golf, vijfdeurs gezinsauto, 15.000 euro, Kia Rio

Met 325 liter inhoud is de bagageruimte gemiddeld voor deze klasse. De 1.0-liter benzinemotor is met 100 pk sterk genoeg voor de meeste gebruikers. Het gemiddelde praktijkverbruik bedraagt 1 op 15. Bij een autobedrijf in Dronten staat een zwarte 1.0 ‘Navigator’ (2018, 38.000 km) voor € 14.950.

Oordeel van de Wegenwacht over de occasion

Het komt wel eens voor dat het start/stopsysteem van de Rio dienst weigert. Dat is niets ernstigs: wanneer je te vaak korte stukjes rijdt, zakt de capaciteit van de accu onder een kritische grens. Een flinke rit lost het probleem direct op! Wat ook gebeurt, is dat de waarschuwing voor een laag oliepeil op het dashboard zichtbaar blijft, nadat er olie is bijgevuld. Ook dat euvel valt snel te verhelpen, met een beetje hulp van de Wegenwacht.

Skoda Fabia (2018 – 2021)

In de afgelopen jaren is Skoda uitgegroeid tot een merk met slimme details, ideaal voor mensen die niet om status geven maar vooral een goede auto wensen. Karakteristieke handigheidjes zijn de ijskrabber in de tankklep en het klemmetje voor parkeerkaartjes op de voorruit. Het interieur is ruim genoeg voor vier volwassenen en de voorstoelen zijn opvallend comfortabel.

Occasion, occasions, beter dan volkswagen golf, vijfdeurs gezinsauto, 15.000 euro, Skoda Fabia

De bagageruimte meet 330 liter: ook niet slecht! Op kruissnelheid is de 1.0-liter driecilinder opvallend stil. Aan 95 pk heb je voldoende. Bovendien scoor je daarmee een verbruikscijfer van 1 op 16. Bij een autobedrijf in Emst stuiten we voor € 14.999 op een grijze 1.0 ‘Clever’ (2019, 44.000 km).

Oordeel van de Wegenwacht over de occasion

Technisch is de Fabia identiek aan diverse modellen uit de Volkswagen-stal. De 1.0-liter driecilinder benzinemotor kampt nog wel eens met een kapot gasklephuis. De krachtbron reageert dan niet meer op het gaspedaal. De Wegenwacht kent een truc waarmee je op eigen kracht naar de garage kunt voor een definitieve reparatie. Een kapot relais maakt, dat je aan het contactslot kunt draaien wat je wilt: de motor – en het dashboard! – reageren niet. De Wegenwacht vervangt het onderdeel ter plaatse voor je.

Suzuki Baleno (2016 – 2019)

De Baleno is een ondergewaardeerde auto. Hij is iets groter dan zijn tegenhangers op deze pagina, maar dankzij de lichte bouwwijze valt de Suzuki een of twee klasses lager uit in de motorrijtuigenbelasting. Dat gewichtsvoordeel werkt uiteraard ook door in het brandstofverbruik: 1 op 18 is geen probleem.

Daarnaast is de Baleno van binnen lekker ruim en met 355 liter inhoud is de kofferbak ook groter dan die van menig concurrent. De voorstoelen zitten vlak en zijn aan de korte kant. Maar rijden doet de Suzuki met gemak en comfortabel bovendien. Bij de merkdealer in Zaandam adverteren ze met een uiterst complete 1.0 ‘High Executive’ (2018, 79.000 km) voor € 14.450.

Oordeel van de Wegenwacht over de occasion

De Baleno is zo’n auto die de kwaliteit van Japanse personenwagens bevestigt. De Wegenwacht kent van deze Suzuki niet één kwaal die vaker voorkomt.

Ons advies voor de occasions

Tegenwoordig zie je het vaakst semi-terreinwagens in het straatbeeld, maar niet zo lang geleden was de vijfdeurs hatchback nog favoriet. Deze drie gezinswagens tonen aan waarom. Wie puur kijkt naar kwaliteit en tegenwaarde voor het geld, kan niet om de Suzuki heen.

Occasions: 3 vijfdeurs gezinsauto’s voor maximaal 2500 euro

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.

Reageer op artikel:
Occasions: 3 vijfdeurs gezinsauto’s die beter zijn dan een Polo voor 15.000 euro
Sluiten