Laurens Stade
Laurens Stade Occasions 7 mei 2021

Deze occasion wil je: Renault 5 GT Turbo – Een Franse jeugdheld

Met de ‘Cinq’ kende Renault enorme successen in Frankrijk, maar het waren met name de sportieve varianten die tot de verbeelding spraken. De hot hatch Renault 5 GT Turbo is daar een goed voorbeeld van.

Renault 5 populair in Frankrijk

Renault introduceerde in 1972 de voorwielaangedreven 5. Het zou een ongekend succes worden voor de Franse fabrikant. In de periode 1972-1986 produceerde het maar liefst 5,5 miljoen exemplaren waarmee het de populairste auto van Frankrijk was. Ook in Amerika kende Renault succes met ‘Le Car’, zoals de Cinq daar genoemd werd. Het merk maakte daarnaast naam in de rallywereld dankzij de 5 Turbo.

Even wachten…..

Na een aantal jaren vonden ze het bij Renault tijd worden voor een nieuwe generatie van de Cinq. Met de opkomst van de ‘Supercinq’, zoals de tweede generatie op de markt gebracht werd, zien we ook de geboorte van de 5 GT Turbo. Deze hot hatch-versie van de Supercinq werd in 1985 geïntroduceerd en kreeg een turbocharger. De auto woog slechts 850 kilo maar had wel een motor die 115 pk produceerde, waardoor je van 0 naar 100 km/u kon in 7,5 seconden. De bestuurder moest dan wel overweg kunnen met het turbogat, want dat was standaard en enigszins berucht bij deze modellen. Het motto was ‘even wachten’ en dan was er die krachtsexplosie als de turbo druk op had gebouwd.

Wat is het verhaal van dit exemplaar?

Deze sportieve witte Renault 5 GT Turbo is van een Italiaan geweest, maar staat nu in Doetinchem te koop. Dat de auto slechts één eigenaar heeft gehad lijkt de matchen met de opgegeven kilometerstand: 36.850 kilometer! Het gaat om een model uit 1988 met een motor die 121 pk levert. De witte O.Z. Racing-wielen zijn niet origineel maar deze maken het plaatje wel compleet.

Kopen of doorlopen?

Terwijl bij de meeste auto’s de prijs door de jaren heen flink daalt, worden sommige auto’s uiteindelijk juist weer  méér waard. Deze Renault 5 GT Turbo behoort tot de laatste groep. Voor deze jeugdicoon moet het torenhoge bedrag van €28.900 neergeteld worden. Dat is fors, maar voor een auto in bijna nieuwstaat met zo’n opvallend lage kilometerstand wel te verklaren. Tevens zijn er weinig andere opties: een blik op Gaspedaal.nl laat zien dat er slechts twee Renault 5 GT Turbo’s te koop staan in Nederland. Kijk je internationaal verder dan zien we elf stuks, die variëren in prijs van 11.000 euro tot 18.900 euro. Die laatste auto staat in Italië en heeft een kilometerstand van 78.000 km.

De verkoper vertelt meer over de Renault 5 GT Turbo

We bellen met de verkoper, Janssen Auto’s (0314-342803). Wat kunnen zij nog meer vertellen over de witte Renault 5 GT Turbo uit 1988? “Hij heeft slechts één eigenaar gehad, is netjes gedocumenteerd en ziet eruit alsof hij net uit de doos komt. Deze auto iss destijds gekocht door een oudere man. In 2020 heeft deze hem verkocht en middels een tussenkanaal bij ons terechtgekomen.”

Deze of een andere occasion kopen? Onderzoek altijd goed wat je wilt kopen, check de onderhoudshistorie en laat een goede aankoopkeuring doen als je zelf onvoldoende verstand van zaken hebt. Meer speciale occasion zien of zelf je auto verkopen? Koop Autovisie magazine of neem een (digitaal) abonnement.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.