Remco Slump
Remco Slump Nieuws 13 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Zoveel procent van de dodelijke ongelukken komt door gebrek aan slaap

Heb je heel erg slecht geslapen? Dan is het niet zo’n goed idee om achter het stuur te stappen. Want uit onderzoek blijkt dat een vijfde van de dodelijke verkeersongelukken in Nederland (mede) door slaapgebrek komt.

Als je slaperig in de auto zit, ben je minder alert, heb je meer moeite om beslissingen te nemen en is je reactietijd langer. Bij iets meer dan 20 procent van de ongevallen met dodelijke afloop speelt slaapgebrek een rol.

Slaapgebrek net zo erg als alcoholgebruik

Dat betekent dat ongelukken door slaperigheid bijna net zoveel voorkomen als door alcoholgebruik. Jezelf minder dan vier uur slaap gunnen, kan leiden tot een vijftien keer zo hoog risico op een aanrijding.

Waarom deze foto’s van een auto-ongeluk 85 miljoen dollar waard zijn

Als je achttien uur niet hebt geslapen, staat dat gelijk aan 0,5 promille alcohol in je bloed, oftewel twee standaardglazen alcohol. Ben je al vierentwintig uur op, dan komt dat overeen met 1 promille (vier glazen drank).

Vrijdag Internationale dag van de Slaap

Vrijdag is het de Internationale Dag van de Slaap. In het kader daarvan heeft Beter Bed een proef gedaan. Coureur Tom Coronel heeft twee testritten gereden in een simulator: de eerste fit en uitgeslapen, de tweede na vierentwintig uur wakker te zijn geweest.

Hoe Tesla jou misleidt met deze veiligheidscijfers over Full Self-Driving

Tijdens de eerste rit reageert Coronel snel, rijdt hij een strakke koers en anticipeert hij goed. Zijn rondetijd is 1:20,680 minuten. De tweede rit – na een etmaal geen slaap – houdt-ie bijna niet vol. Ook is zijn rondetijd 2 seconden langzamer.

Raam openzetten of muziek aandoen, helpt niet

Vermoeid gaan rijden kan leiden tot zogeheten microslaapjes, aldus slaapwetenschapper Merijn van de Laar. De slaperigheid wordt dan zo groot, dat het lichaam wel móet toegeven aan slaap. En dat is levensgevaarlijk.

Veel gewicht en snelheid: zorgen om veiligheid elektrische auto’s

“Het raam openzetten of muziek aandoen, werkt dan niet meer. En ook iets kauwen of eten is niet bewezen effectief.” Mensen met onbehandelde slaapstoornissen en jongvolwassenen hebben de meeste kans om achter het stuur in slaap te vallen, met name tussen twaalf en zes uur ‘s nachts.

Begin je tijdens het rijden te gapen of te knikkebollen en worden je oogleden zwaar? Parkeer je auto dan ergens, raadt Van de Laar aan, en doe een dutje van twintig minuten. Rijd niet door.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.