Jaco Bijlsma
Jaco Bijlsma Nieuws 10 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

We zoeken geen paaseieren maar overlanders! Weet jij er een?

Overlanders, verhoogde, avontuurlijk uitziende auto’s. Auto’s die gemaakt zijn voor roadtrips die niet alleen maar over gebaande paden leiden.

Het kunnen stationcars, sedans of zelfs coupés en roadsters zijn. De auto’s die wij zoeken zijn aangepast door liefhebbers zelf of door specialistische bedrijven die de auto’s deskundig verhogen met aangepaste veren en dempersets. En om niet gelijk te sneuvelen zodra het offroad gaat zijn ze overlanders vaak in een gevechtstenue gehesen.

Rock & roll

Overlanders hebben dus vaak bodembescherming, maar soms ook een bullbar-achtige constructie. En als het echt rock & roll dreigt te worden, is er soms een stevige dakrek die al externe rolkooi een dubbelrol speelt. Toch zijn het geen echte campers maar wel vierwielige maatjes waarmee je een nachtje wildkamperen niet mee uit de weg gaat.

Daarom zijn ze soms wel voorzien van kampeerattributen zoals een daktent. Het zijn hoe dan ook, echt stoere creaties als je ze vergelijkt met de gelikte SUV’s van reguliere autofabrikanten. Het zijn bovenal creatieve karren waarmee je wat meer van de wereld aankunt.

Verhoogde burgerbak

Er zijn ook fabrikanten die overlanders hebben gemaakt. De Volkswagen Golf Country, een door Steyr Daimler Puch in Graz stevig aangepaste en verhoogde versie van een gewone Golf is een bekend en sprekend voorbeeld. Ook de Renault Scenic RX4 was zo’n verhoogde burgerbak met vierwielaandrijving en extra bodyprotectie. En veel recenter was er natuurlijk weer een remake van de legendarische Porsche 911 Dakar. Ook een overlander wat ons betreft ondanks het feit dat het origineel van deze auto als competitieauto voor de Dakar werd ontwikkeld.

VolkswagenGolfCountry
Autovisie-lezer Jan Kuijers vertelt in een video over zijn Country.

Overlanders op basis van een Mazda of Porsche gezocht

Wat zoeken we dan voor een reportage over deze pk-padvinders? Geen stationcar want die hebben we al gevonden en ook een simpele lichtgewicht sportauto doet al mee. Wat we nog zoeken is een overland versie van een Mazda MX-5. Ja je leest het goed, we zoek een verhoogde en verstoerde versie van ’s werelds bestverkochte roadster.

En last but not least zoeken we nog Porsche, geen peperdure 911 maar de veel betaalbaarder 924 of 944. Heb jij daar een overlandversie van of weet je er een te staan? Mail ons op [email protected] onder vermelding van ‘overlander’.

Uw Garage: Jellie restaureerde haar Mercedes 190, en die is te mooi!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.