Autovisie
Autovisie Nieuws 30 mrt 2020

Zo filmde Bugatti de sprint 0-400 km/h-0

Drie jaar nadat oud-Formule 1-rijder Juan Pablo Montoya voor Bugatti de recordrit van stilstand naar 400 km/h naar stilstand in een Chiron reed, komt het verhaal achter de gemaakte film naar buiten. Want wat was de camera-auto die gelijk met de Chiron optrok?

Ja, want over die camera-auto werd op internet meer gesproken dan over de recordrit zelf, zo leek het. Dat is ook de filmproducent niet onopgemerkt gebleven. Vandaar dat hij nu een exclusief kijkje achter de schermen geeft. Hierin dus het antwoord op de vraag welke camera-auto werd gebruikt.

T-shirt en spijkerbroek

De recordpoging werd in 2017 ondernomen. Het werkterrein was het Volkswagen-testcircuit Ehra, dat een lang recht stuk kent. De snelheidsmeter van de Bugatti Chiron loopt tot 500 km/h. De topsnelheid van de Bugatti Chiron is echter elektronisch afgeregeld op 420 km/h. Voor de recordpoging ging het niet om de topsnelheid. Dat heeft de Franse Volkswagen-dochter op een later moment ondernomen. Bugatti wilde in 2017 weten hoe snel de Chiron van stilstand naar 400 km/h accelereert en in welke tijd de auto vervolgens weer stil stond. Niemand minder dan oud-Formule 1-rijder Juan Pablo Montoya werd ingeschakeld om de recordpoging te ondernemen. Gekleed in een t-shirt en spijkerbroek – Bugatti had nota bene voor de Columbiaan een racehelm en een raceoverall klaarliggen – stapte de Colombiaan achter het stuurwiel. Tegenover Autovisie zei de coureur destijds: “Het is ongekend met welk gemak dat gaat, zo relaxed en comfortabel. Het zou mij niet verbazen als binnenkort iemand sneller is”, aldus Montoya. Hij kreeg gelijk, al was het niet iemand in een Bugatti.

Zeventien keer 0-400-0

Montoya deed 42 seconden over de accelereer/remactie. De tijd werd bij de tweede poging neergezet. De coureur voerde de actie in totaal zeventien keer uit! En dat terwijl hij nooit eerder 400 km/h had gereden, zo zei hij tegen Autovisie destijds.

Juan Pablo Montoya (r)
Juan Pablo Montoya (r)

0-100, 200, 300 en 400 km/h

Naast het overall-cijfer van 0-400 km/h-0 leverde de actie nog wat waardes op. De Bugatti Chiron gaat in 32,6 seconden naar 400 km/h. Tot 300 km/h duurt 13,1 seconden. De 100 en 200 km/h staan na respectievelijk 2,4 en 6,1 seconden op de teller.