Tijanni van Groeningen
Tijanni van Groeningen Nieuws 4 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Zien: Saab leeft! Allereerste editie nationaal evenement

Saabclub Nederland bestaat al sinds 1959, maar het eerste nationale Saab-evenement liet tot afgelopen zaterdag op zich wachten. Van heinde en verre kwamen liefhebbers bijeen om hun auto’s tentoon te stellen.

De club is verdeeld in landelijke regio’s, waarvan regio Brabant ditmaal de eer kreeg om NatSaab te organiseren. Aan activiteiten geen gebrek. Er waren foodtrucks en een jazzband, er was een kofferbakverkoop en er werden lezingen gegeven. De dag werd besloten door een heuse concours. Mét prijsuitreiking uiteraard.

Toen Saab en ribfluweel nog echt cool waren

Grote opkomst

De opkomst bleek groter dan de organisatie verwachtte. Bij aankomst stond de parkeerplaats van het Museum Bevrijdende vleugels in Best, waar het evenement gehouden werd, bomvol Saabs in allerlei soorten en maten. Bezoekers die met hun auto eerder vertrokken werden vrijwel direct vervangen door iemand anders. Op die manier vond er een soort Saab-carrousel plaats. Lid van de organisatie, Arnoud Oldenborger, laat weten dat er volgend jaar in ieder geval opgeschaald gaat worden. “We hebben wel een beetje intern reclame gemaakt, maar dat het zo zou aanslaan had niemand verwacht.”

Vintage rally-Saabs

Bij aankomst op het evenemententerrein werden we gegroet door zes rasechte, vintage rally-Saabs. Ad van Beurden is de oprichter van het ‘Dutch Saab Classic Rallyteam’ en werd op zijn twintigste een levenslang fan. De Saab waarin hij destijds reed, redde namelijk zijn leven nadat er een boom op de weg viel. Sindsdien rijdt hij alleen nog maar in auto’s van het Zweedse merk.

Van Beurden heeft een cv waar menig liefhebber jaloers op is. Hij is hoofdredacteur geweest van een clubblad en heeft niet één, maar twee rallyteams opgericht. Waaronder dus zijn huidige team met 12 leden. Zelf rijdt hij zijn races in de Saab 96 V4 Rally, die hij heeft meegenomen naar het evenement. De auto komt uit 1976, maar is voorzien van allerlei technische snufjes. Bovendien ziet het interieur eruit als de gemiddelde auto uit een Bladerunner-film. Hij heeft zelfs parkeersensoren. Een soort halve restomod dus, maar dat hoort Van Beurden liever niet.

 

Saab 9000 Aero – Peters Proefrit #63

25 jaar 9-5

De club schonk speciale aandacht aan de Saab 9-5. Het is namelijk alweer 25 jaar geleden dat de Zweden met dit model op de proppen kwamen. Een deel van het terrein werd speciaal voor deze exemplaren gereserveerd.

Bijzondere modellen

Op een bijeenkomst als deze kom je logischerwijs de meest krankzinnige auto’s tegen. Dit is een kleine verzameling van een aantal bijzondere modellen die tijdens NatSaab te bewonderen waren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.