Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 31 okt 2020

Zelfgebouwde Volkswagen T2 Westfalia| Campervakantie 2/3

De vrijheid en het individuele karakter van een camper zijn juist dit jaar heel bruikbaar. Volgens BOVAG en RDC werden er tot september meer kampeerauto’s geregistreerd dan in heel het vorige jaar. Maar is op vakantie met een camper wel altijd rozengeur en maneschijn? We vroegen het drie campereigenaren die voor het eerst met hun kampeerwagen op vakantie gingen.

Of je nu naar de Beekse bergen of Brazilië gaat, voor het eerst op vakantie met een camper is altijd een avontuur. Voor je met een eigen camper op vakantie kan moet je eerst een belangrijke stap zetten, de aankoop van je eigen kampeerwagen. Je kunt een camper natuurlijk ‘veilig’ bij een lokale dealer kopen, maar je kunt ‘m ook zelf bouwen. Vandaag nemen wij je mee in het verhaal van Corine en Rudo Baksteen. Afgelopen zomer is het meer dan 30-jaar getrouwde stel op vakantie geweest naar Frankrijk. Toch vonden zij de eerste keer met de op campervakantie wel spannend, “ik was al blij toen we Nijmegen gehaald hadden”, zegt Corine uit Apeldoorn gekscherend.

Het duurde twee jaar

“Rudo heeft altijd een project nodig, anders gaat-ie zich vervelen”, zegt Corine lachend. En het was deze keer geen klein project dat Rudo – samen met zijn vriend Jan Rozeboom – aanging. “In 2018 heb ik een Volkswagen T2 Westfalia gekocht. En eigenlijk heb ik ‘m helemaal opnieuw opgebouwd. Standaard zat er een 1.6 liter (60 pk) in, deze heb ik eruit gehaald. Er is een sterkere tweeliter (99 pk) voor in de plaats gekomen waarmee we veel relaxter kunnen rijden en beter mee kunnen komen in het verkeer”, vertelt Rudo.

Volkswagen T2 Westfalia (eerste campervakantie)
Volkswagen T2 Westfalia

Voorliefde

“Echt verstand van Volkswagen campers heb ik niet, maar wel een voorliefde voor oldtimers. Zo reden wij vroeger in een Volvo Amazon en een Peugeot 404”, zegt Rudo. “De charme van zo’n oldtimer zochten wij ook in een camper. Het nostalgische gevoel weegt voor mij tegen het soms wat oncomfortabele op”, legt Corine uit. “Het leuke aan zo’n busje is toch wel de aandacht die je krijgt. Mensen in oldtimers toeteren naar ons en hangen uit hun auto om duimpjes op te steken”.

Geen ervaring

“We waren nog nooit met een camper op vakantie geweest en dan meteen met zon oudje, tja.. dat was wel spannend”, vertelt Corine openhartig. Toch hadden ze wel vertrouwen in het busje. “Eigenlijk is het hele busje opnieuw opgebouwd en hebben we het helemaal naar onze wensen gemaakt”.

Het busje was misschien zelfs beter voorbereid dan het echtpaar zelf. “We hebben een lijstje gemaakt met 30 punten die we de volgende keer anders gaan doen. Zo hadden we veel te veel kleren meegenomen, dit was onhandig in de camper die toch al niet heel groot is. Ook willen wij de volgende keer fietsen meenemen zodat we ons makkelijker kunnen verplaatsen”, vertelt Corine.

Rudo hoeft nog niet opzoek naar een nieuw projectje, want er is nog genoeg te doen. “Bij terugkomst heb ik een klasse 3 beveiligingssysteem ingebouwd, zodat onze spulletjes veilig zijn als we ergens even een stadje in willen. Nu moet de versnellingsbak nog worden aangepakt en moet ik nog wat extra bergruimte creëren in het busje”, vertelt hij een seizoen ervaring rijker.

Specificaties camper

Type: Volkswagen T2 Westfalia

Brandstof: Benzine

Motor 99 pk, 2.000 cm3 viercilinder

Massa leeg: 1500 kg

Bouwjaar: 1973

Heb je campervakantie deel 1 nog niet gelezen, klik dan hier.