Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 11 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Eindelijk weer een elektrische sedan: dit is de Xpeng P5

De markt wordt momenteel overspoeld door SUV’s, maar we kunnen dit jaar al een nieuwe elektrische sedan in Nederland verwelkomen. Dit is de Xpeng P5!

Dat Xpeng actief zou worden op de Nederlandse markt, was al even duidelijk. Oplettende kijkers hebben de afgelopen maanden zelfs al het eerste model van de Chinese autofabrikant kunnen aanschouwen. De P5, die inmiddels is gepresenteerd, reed immers al voorzichtig rond in de regio Amsterdam. Inmiddels kunnen we je alles vertellen over de auto die dit jaar nog op de markt verschijnt.

Tesla

De Xpeng P5 is een auto die te vergelijken is met de Tesla Model 3 en Polestar 2, maar iets groter is. Met een lengte van 4,81 meter is het een forse auto. De wielbasis bedraagt 2,77 meter en dus moet de binnenruimte eveneens redelijk groot zijn. In de bagageruimte past 450 liter, onder de vloer nog eens 70. Xpeng meldt dat de P5 bovendien 26 bergvakken heeft.

Tussen de wielen ligt een batterijpakket met een capaciteit van 66 kWh. Daarmee komt de Xpeng P5 465 kilometer ver volgens WLTP. Over de exacte specificaties van de auto blijft het nog even stil, maar bekend is dat de P5 er met twee- en vierwielaandrijving komt. Reken voor de basisuitvoering op een vermogen dat boven de 200 pk uitkomt. Naar verwachting komt er ook een variant met grotere batterij (ongeveer 80 kWh). De variant met de instap-batterij weegt overigens 1715 kilogram.

Digitale systemen

Net zo belangrijk als elektroprestaties zijn tegenwoordig de digitale voorzieningen aan boord. Xpeng meldt dat de P5 een 12,3-inch digitaal instrumentarium krijgt waarop het Xmart OS-systeem draait. Centraal op het dashboard prijkt een 15,6-inch full-HD-scherm. Verwarmde stoelen, een luchtzuiveringssysteem, panoramadak en een ‘geavanceerd surround-sound-systeem’ complementeren de rijke uitrusting van de P5.

Bovendien zit de Xpeng P5 volgestopt met camera’s. Die doen allemaal hun werk om de veiligheid aan boord te genereren. Xpeng spreekt over 4 ‘Driving Surround View Camera’s’, en maar liefst 9 ‘Driving High Perception Camera’s’. Bovendien heeft de P5 12 sensoren en 5 ‘wave radars’.

Prijs Xpeng P5

Maar over het interessantste aspect van de auto houdt Xpeng vooralsnog de kaken stijf op elkaar: de prijs. Desondanks kunnen geïnteresseerden de auto al wel bestellen. Wie dat doet, kan zijn Xpeng P5 waarschijnlijk in het vierde kwartaal van 2022 verwachten. In de Xpeng Experience Store in Leidschendam kunnen geïnteresseerden de auto al wel ontdekken. Later dit jaar opent de fabrikant in samenwerking met Emil Frey nog twee locaties.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.