Tijanni van Groeningen
Tijanni van Groeningen Nieuws 20 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Xiaomi’s eerste auto in de maak, in augustus komt prototype

Nu auto’s steeds technologisch geavanceerder worden, duiken er meer en meer geluiden op van software- en elektronicabedrijven die een poging wagen een eigen auto te ontwikkelen. Zo ook elektronicagigant Xiaomi. Het introduceert komende maand een prototype van zijn eerste model. Zo meldt Chinese techwebsite Sina Tech.

Het verschil tussen autofabrikanten en elektronica- en softwarebedrijven wordt steeds kleiner. Denk aan Elon Musk die Tesla naast autofabrikant ook in de markt zet als softwarebedrijf. Daarnaast zijn er meerdere tech-bedrijven bezig met hun eigen autoprojecten. Google is bijvoorbeeld als sinds 2009 aan de gang om een volledig zelfrijdende auto te ontwerpen. Ook Apple probeert sinds 2018 een baanbrekende auto in elkaar te knutselen.

Een elektrische auto van Xiaomi

In november 2021 deden de eerste geruchten over de lanceerdatum van Xiaomi’s auto de ronde. Zo zou toen bekend gemaakt zijn dat de EV in 2024 gelanceerd zou worden. Lei Jun, de oprichter van de Chinese smartphonefabrikant, zal echter in augustus al het eerste prototype van het voertuig laten zien. Xiaomi houdt 2024 aan voor de massaproductie van de EV, mits we Sina Tech mogen geloven.

Deze samenwerking zet de deur open voor EV’s van Sony en Apple

Lei Jun besteedt het grootste gedeelte van zijn werkzaamheden aan het overzien van de voortgang omtrent de ontwikkeling van Xiaomi’s auto. Na de lancering in augustus zal het prototype uitvoerig worden getest. Op het programma staat onder andere een wintertest. Geen overbodige luxe, zeker niet voor een elektrisch model.

Flinke investeringen

De plannen van Xiaomi om toe te treden tot de autosector zijn allerminst een geheim. In maart vorig jaar bevestigde het bedrijf dit overigens zelf. De markt voor elektrische voertuigen werd uiteraard in het bijzonder genoemd. In september van datzelfde jaar registreerde het de bv: ‘Xiaomi Auto Co., Ltd.’. De eerste investeringsronde stelde een kapitaalinjectie van anderhalf miljard euro beschikbaar aan de autoafdeling van Xiaomi. De komende tien jaar is dit een miljard euro op jaarbasis.

Apple krijgt ook op autogebied concurrentie van smartphonemaker Huawei

Het hoofdkwartier van deze bv staat sinds november vorig jaar geregistreerd in Yizhuang, een district in Peking. Deze faciliteit is in staat om ruim 300.000 auto’s op jaarbasis te produceren. Momenteel werken er ongeveer duizend werknemers.

A- en B-segment met uiteenlopende prijzen

Xiaomi staat bekend vanwege zijn technisch capabele telefoons met spotgoedkope tot juist premium prijzen. Qua auto’s zal het zich wat anders opstellen. De auto’s uit het A-segment zullen beschikbaar zijn met level 2 autonoom rijden en gaan naar verwachting tussen de 22.000 en 29.000 euro kosten. De modellen uit het B-segment zullen beschikbaar zijn met level 3 autonoom rijden en zijn mede daarom wat prijziger. Houd voor deze modellen voorlopig rekening met bedragen tussen de 29- en 44.000 euro.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.