Autovisie
Autovisie Nieuws 15 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Wrangler blijft een Jeep, ook al is het een merk

Wie Wrangler zegt, zegt Jeep en wie Jeep zegt, zegt Wrangler. Het naamplaatje heeft een iconische waarde voor het Amerikaanse 4×4-merk. De fabrikant is echter niet van plan om het van Jeep los te wrikken, zoals concerngenoot Dodge eerder met Ram deed.

Dat geeft de ceo van Jeep aan, Christian Meunier. De topman geeft aan dat Jeep en Wrangler onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. “Het is een icoon en de Wrangler is de icoon van Jeep”, legt Meunier uit. “In alles wat we doen staat het oermodel centraal. We inspireren onszelf door de Wrangler, waar we ook aan werken”.

Offroad-capaciteit

Meunier geeft aan dat ook de buitenwereld de Wrangler als het symbool van Jeep ziet. “Toen we de Grand Cherokee L lanceerden, was er in de pers enige twijfel over de L. Volgens de media was het geen echte Jeep omdat hij langer is, vanwege de grotere overhang, vanwege de zeven zitplaatsen. Het zou meer een familie-auto zijn dan een offroader. Maar het ís een echte Jeep. We namen de journalist mee naar verschillende plaatsen en reden met de Grand Cherokee L offroad. Nu beseffen ze dat ook de Grand Cherokee L een echte Jeep is. Voor welk model ook, hoe je het over Jeep hebt, je verwijst altijd naar de Wrangler.”

Hoeksteen van het programma

Meunier vervolgt: “De Wrangler is de maatstaf op het gebied van 4×4’s en hij altijd de maatstaf blijven. Er komen veel nieuwe concurrenten bij. Dat is mooi, want het zet ons onder druk om beter te worden. Laten we nooit ontspannen. De Wrangler is een hoeksteen van het Jeep-programma. Het wordt geen ander merk. Het is echt de personalisatie van Jeep”.

Grille als symbool

De fabrikant gebruikt de Wrangler ook in zijn positionering van het merk. Het symbool van de grille met de zeven gaten, geflankeerd door de twee lichtunits; het staat voor de Wrangler maar typeert Jeep als geheel.

Beperkt programma

De voorloper van de Wrangler legde in 1941 de basis voor het nu 80 jaar oude merk. Pas sinds de jaren tachtig gebruikt Jeep de aanduiding Wrangler. De oer-Jeep staat ook op de Nederlandse prijslijst. Hier wordt echter alleen de 4-deurs aangeboden. Naar de 2-deurs is sowieso in Europa amper vraag. Voor de aandrijving zorgt een geëlektrificeerde 2,0-liter viercilinder. Deze plug-in hybride-aandrijflijn is goed voor 380 pk. Elders in Europa wordt nog een andere motor aangeboden, maar gezien de lage BPM-straf op de 2.0 4xe kiest de importeur hier alleen voor de stekkerversie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.