Autovisie
Autovisie Nieuws 15 apr 2016
Leestijd: 1 minuut

Wetsvoorstel New York laat politie in smartphone kijken

De politie in New York moet bij een verkeersongeval niet alleen een alcoholcontrole doen, maar ook gaan controleren of een bestuurder was afgeleid door zijn of haar smartphone. Tenminste, als het aan senator Terrence Murphy ligt. Hij heeft een wetsvoorstel ingediend dat agenten de mogelijkheid moet geven om in de smartphones van de betrokkenen bij een ongeluk te kijken. 

23965168.jpg

Textalyze

De politie zou in dat geval gebruik gaan maken van Textalyze, een programma van de Israelische ontwikkelaar Cellebrite dat het gebruik van een smartphone precies kan nalopen, tot het moment van het ongeval. Zo kunnen agenten zien of een bestuurder zat te appen of te internetten op het moment dat hij of zij betrokken raakte bij het ongeluk.

Niet meewerken?

Het wetsvoorstel is niet bepaald mild. Als een betrokkene geen toestemming verleent aan de politie om in zijn of haar smartphone te kijken, wordt het rijbewijs ter plekke ingevorderd, ongeacht wie er schuldig was. Voor bestuurders van buiten de staat wordt de bevoegdheid om in de staat New York te rijden ingetrokken, als ze niet meewerken.

Evan’s Law

Het wetsvoorstel kwam tot stand in samenwerking met Distracted Operators Risk Casualties, een groep ouders wiens kinderen betrokken raakte bij een ongeval waar de betrokken bestuurder afgeleid was door een smartphone. Als het wetsvoorstel wordt goedgekeurd, gaat de wet ‘Evan’s Law’ heten, naar de Evan Lieberman, die in 2011 op 19-jarige leeftijd om het leven kwam door een bestuurder die was afgeleid door zijn telefoon.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.