Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 16 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

Wankelmotor?! Deze vijf crossovers zien we in 2021 op de weg

In het afgelopen decennium is het aantal crossovers enorm gegroeid. De ‘stoere’ modellen met een hoge instap bieden over het algemeen een aantal praktische voordelen waar de consument blij van wordt.

En waar vraag is, is aanbod. Dus fabrikanten gaan massaal met de trend mee. Modellen als de Renault Captur en Volkswagen T-Cross kennen we al, maar in 2021 komen er ook weer een hoop nieuwe crossovers bij. Dit zijn vijf modellen die we in 2021 op de weg zien rijden.

1. Toyota Yaris Cross

De C-HR is een van de bekendste crossovers van Toyota, maar daar blijft het niet bij. De verkopers van Toyota kunnen dit jaar weer opnieuw de schoolbanken in. De fabrikant trekt namelijk een blik nieuwe modellen open. Ze nemen geen stokjes over, maar verrijken het huidige gamma. Zo zien we in 2021 de compacte Yaris Cross. Het model komt pas in het derde kwartaal op de markt, maar de beelden zijn al vrijgegeven. Het is de opgehoogde versie van de nieuwe Yaris, met een geheel eigen ontwerp. De bodemvrijheid is 3 centimeter groter ten opzichte van een reguliere Yaris, terwijl de wagenlengte 4,25 bedraagt. De wielbasis van beide auto’s is wel gelijk. Meer over de Yaris Cross lees je hier.

Toyota Yaris Cross Crossover
Toyota Yaris Cross

2. Volvo XC40

Hoewel Volvo een productierijpe opvolger voor de V40 had klaarstaan, geloofde het plotseling niet meer in een traditionele liftback. Het model werd doorgeschoven naar Polestar en de Volvo-ontwerpers konden opnieuw naar de tekentafel. Het resultaat is een tweede crossover met coupé-achtige vorm, zoals we dat tegenwoordig ook zien bij bijvoorbeeld Audi, Mercedes-Benz en BMW. Het model maakt dit jaar zijn opwachting, en het ziet ernaar uit dat Volvo ‘m onder de XC40-vlag brengt. Hij komt er alleen als EV en maakt logischerwijs gebruik van de aandrijflijn van de Polestar 2. Die geldt ook als basis voor de huidige elektro-variant van de reguliere XC40.

3. Volkswagen ID.5

Ook de Volkswagen ID-familie wordt uitgebreid, zij gaan logischerwijs het rijtje af met de modelnaam ID.5. Dit is een coupé-crossover op basis van de ID.4. Die moet wat sportiever zijn dan laatstgenoemde model, maar volgens de geruchten is Volkswagen ook van plan om de term GTX terug te brengen. Dat wordt dat het GTI-label voor elektrische modellen. Te verwachten is dat de ID.5 een krachtigere lay-out krijgt, met een sterke elektromotor op de voor- en achteras. Dit resulteert naar verwachting wel in een korter rijbereik. Het GTX-logo verschijnt naar verwachting op de ID.4.

4. Fiat Tipo Cross

Spoedig verschijnt de opgefriste Tipo. Het model met aangepaste neus voorzien van groot FIAT-embleem, en verbeterde connectiviteit krijgt er een nieuwe uitvoering bij, de Cross. De naam staat voor een opgehoogde voorwielaandrijver met kunststoffen opsmuk, specifieke bumpers en dakrails. De smaakgevoelige crossover komt er alleen als vijfdeurs hatchback.

Fiat Tipo Cross Crossover

5. Mazda MX-30 met wankelmotor

Een excentriek model, daar staat MX voor in het Mazda-gamma. De MX-30 is op zich al een EV met een andere filosofie. Althans, volgens de marketingafdeling. Mazda wilde een zo klein mogelijke accu en een zo acceptabel mogelijk rijbereik uit de crossover persen, met het oog op duurzaamheid en minimale milieubelasting. Met een rijbereik dat in de praktijk amper boven de 200 kilometer uitkomt, is de MX-30 absoluut geen wereldwonder. Voor de mensen die meer kilometers uit de bijzonder gevormde crossover willen halen, komt Mazda dit jaar met de REX-versie uit met wankelmotor. Deze wankelmotor fungeert dan als ‘Range Extender’. Onduidelijk is nog of die versie ook naar Europa komt. Wij reden in onderstaande video alvast met de crossover zonder deze rotatiemotor.

Wil je meer weten over crossovers en alle andere auto’s die dit jaar op de markt komen? Autovisie Magazine nummer 1 dat je nu in de winkels vindt, bevat uitgebreide nieuwspagina’s waarin we elk aankomend model bespreken. Liever een uitgebreider overzicht inclusief alle tests van auto’s waarmee we al hebben kennisgemaakt? Dan is het Autovisie Jaarboek 2021 ook dé autobijbel voor jou. Bestellen doe je gemakkelijk online via deze pagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.