Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 4 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Waarom je vandaag meer voor benzine en diesel betaalt dan gisteren

Wellicht heb je het vanochtend al gezien op de borden bij de tankstations. Benzine en diesel zijn weer een stukje duurder. Vandaag zijn de prijzen van de brandstoffen een paar cent hoger dan gisteren.

Prijzen van brandstof schommelen de laatste jaren flink. Dit heeft niet alleen met crisissen als oorlogen en pandemieën te maken. Net als bij ieder ander product blijft het een simpel spelletje van vraag en aanbod.

Waarom je vandaag meer voor je benzine en diesel betaalt

De reden dat je vandaag meer voor je benzine betaalt dan gisteren is dat OPEC+, de olieproducerende landen, heeft besloten de productie van olie te verminderen. Het oliekartel heeft besloten vanaf mei de productie met 1 miljoen vaten per dag te gaan verlagen.

Door dit nieuws schoot de olieprijs meer dan 5 procent omhoog en dit heeft gevolgen voor de prijs van de benzine of diesel die je in jouw tank gooit.

Benzineauto’s verboden? Deze merken verkopen ze na 2035 nog!

Waarom verlagen de olieproducerende landen de productie? Volgens Paul van Sems, van consumentencollectief UnitedConsumers, hebben landen als Saudi-Arabië te maken met hoge inflatie. Door de productie te verlagen gaat de prijs van olie weer stabiliseren of stijgen. Hierdoor stijgt de prijs van benzine en diesel.

De actuele prijzen

De Gemiddelde Landelijke Adviesprijs van Euro95 is 1,8 cent gestegen. Gemiddeld betaal je iets meer dan 2 euro voor een liter Euro95. Ook diesel steeg procentueel flink in prijs. Per liter betaal je gemiddeld bijna 1,80 euro, dat is 1,1 cent meer gisteren. Tank je premium benzine, Euro98, dan ben je het duurst uit. Een liter van de duurste benzine kost 1,2 cent meer dan gisteren: 2,17 euro per liter.

Brandstof Gemiddelde Landelijke Adviesprijs Verschil t.o.v. gisteren in centen
Euro95 € 2,007 + 1,8
Diesel € 1,762 + 1,1
LPG € 1,071 0,0
Super € 2,154 + 2,0
Super MLV € 2,079 + 1,0
Premium benzines € 2,167 + 1,2
Premium diesels € 1,847 + 1,1

Bron: UnitedConsumers (4 april 2023)

Deze 3 tankstations hebben de goedkoopste benzine en diesel

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.