Remco Slump
Remco Slump Nieuws 20 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Waarom er een bioscoopfilm komt over het PlayStation-spel Gran Turismo

Een bioscoopfilm moet een verhaal hebben, dus waarom schiet Sony Pictures een rolprent over het PlayStations-spel Gran Turismo? Racegames staan niet bekend om hun spannende plotwendingen, maar in de geschiedenis van Gran Turismo is die er wel degelijk.

De verhaallijn in de film klinkt ongeloofwaardig, maar dat is-ie niet. Gran Turismo The Movie, zoals we de productie maar even noemen, gaat over een jonge gamer die uitgroeit tot een succesvolle coureur. En dat is precies wat in werkelijkheid is gebeurd.

Gran Turismo-film met waargebeurd verhaal

De Gran Turismo-film is gebaseerd op het verhaal van de Britse coureur Jann Mardenborough. In 2011, op 19-jarige leeftijd, deed hij mee aan de GT Academy, een virtuele racewedstrijd in de game Gran Turismo 6 op de PlayStation 3.

Gran Turismo 7 review: een pareltje voor de echte autoliefhebber

Om mee te mogen doen, hoefden deelnemers alleen een rijbewijs te hebben. De winnaar van de GT Academy werd opgenomen in het Driver Development Program van Nissan.

Jann Mardenborough werd derde op Le Mans

Mardenborough won in 2011 en reed het jaar daarop in het Britse GT-kampioenschap. In 2013 deed hij zelfs mee aan de 24 uur van Le Mans, waarin hij met zijn team derde werd in de LMP2-klasse.

Inmiddels lijkt de carrière van Mardenborough een beetje tot stilstand te zijn gekomen. Hij is nu actief in de Formule E, maar dan alleen als simulatorcoureur. Van 2016 tot en met 2020 reed hij in de Japanse Super GT-serie, in een Nissan GT-R.

Dodelijk ongeluk op de Nordschleife

Het jaar daarvoor crashte hij zijn Nissan op de Nordschleife. De GT3-auto vloog de lucht in, rolde over een hek en kwam in het publiek terecht. Eén persoon overleed. Mardenborough had zelf geen verwondingen.

Rijk Mengsel: Gadgets voor tijdens het gamen

Zijn laatste Le Mans-optreden was eveneens in 2015. Hij sprong achter het stuur van de Nissan GT-R LM Nismo in de topklasse LMP1. De bijzondere racewagen, met de motor voorin en voorwielaandrijving was onbetrouwbaar en niet snel genoeg.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.