Remco Slump
Remco Slump Nieuws 11 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Waarom deze Volkswagen-topman een taart naar zijn hoofd kreeg

Normaal gesproken is een aandeelhoudersvergadering een dodelijk saaie aangelegenheid, maar niet als Volkswagen zo’n meeting belegd. Dan vliegen de taarten iedereen om de oren.

De Volkswagen-vergadering is het doelwit geworden van actievoerders. Ze zorgden voor een verkeerschaos in Berlijn, vlakbij waar het event werd gehouden, uit protest tegen de milieupolitiek van Volkswagen.

Volkswagen zou het milieu schade berokkenen

Volgens de protesterende menigte is VW verantwoordelijk voor beslissingen die het milieu schaden. Twee jaar geleden is het autoconcern in Duitsland zelfs aangeklaagd, omdat het niet genoeg zou doen om klimaatverandering tegen te gaan.

Is de ID.7 het nieuwe elektrische ruimtewonder van Volkswagen?

VW richt zich nu op elektrische auto’s en een CO2-neutrale productie, maar was enkele jaren geleden nog verwikkeld in het dieselgateschandaal. De fabrikant bouwde sjoemelsoftware in zijn diesels om emissietesten te foppen.

Slavenarbeid in de Chinese regio Xingjiang

Tijdens de vergadering begonnen de actievoerders het over andere zaken te hebben. Ze hielden borden omhoog met daarop teksten als ‘VW = Forced Labor’ en ‘End Uyghur Forced Labor’.

VW zou in de Xinjiang-regio van China, waar de Chinese overheid de Oeigoerse bevolking onderdrukt en opsluit in kampen, indirect betrokken zijn bij slavenarbeid.

Mensenrechtenorganisaties en de VN beschuldigen de toeleveranciers van VW ervan gebruik te maken van Oeigoeren die door de Chinese overheid gedwongen worden om te werken.

Volkswagen-topman ontwijkt gegooide taart

Eén van de actievoerders gooide tijdens de aandeelhoudersvergadering een taart naar Hans Dieter Pötsch, de bestuursvoorzitter van Porsche SE en de raad van toezicht van VW. Hij wist de taart handig te ontwijken.

Volkswagen stopt met bestverkochte brandstofauto

Grootste aandeelhouders dringen aan op onderzoek

Volkswagen ontkent dat het betrokken is bij slavenarbeid, toch blijft de kritiek. Zelfs de grootste aandeelhouders in VW dringen aan op een onafhankelijk onderzoek naar de fabriek in Xinjiang en zijn toeleveranciers.

Dalende Volkswagen-verkopen in China

Overigens ligt VW ook op andere gebieden onder vuur. Investeerders zijn bezorgd over de dalende verkopen in China en het falen van VW’s softwaredivisie Cariad.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.