Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 3 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Waarom deze oliegrootmacht 100 waterstofstations in Europa bouwt

Oliegrootmacht TotalEnergies en chemiebedrijf Air Liquide gaan samen flink investeren in waterstof. De twee bedrijven gaan samen 100 waterstofstations in de Benelux, Duitsland en Frankrijk bouwen.

De waterstofstations worden niet gebouwd voor personenauto’s maar voor vrachtwagens. “Waterstof biedt duidelijke voordelen voor zware mobiliteit. Om het gebruik ervan te bevorderen, is het absoluut noodzakelijk om de ontwikkeling van tankinfrastructuur te versnellen en om voertuigfabrikanten en transportoperatoren een voldoende dicht netwerk van stations bieden”, aldus Matthieu Giard, vicepresident en lid van de Air Liquide Group.

Oliegrootmacht investeert in 100 waterstofstations in Europa

De samenwerking tussen de twee bedrijven moet Europa dus voorzien van meer waterstofstations. De bouw van de stations, de aankoop en verdeling van waterstof en het onderhouden en bemannen van de stations, wordt allemaal eigenhandig gedaan door de joint venture. De waterstoftankstations krijgen de naam van ‘Total’ op de gevel.

Toyota, Akio Toyoda, elektrische auto's, auto, co2, Toyota Mirai
De Toyota Mirai is een waterstofauto voorzien van brandstofcel. (Afbeelding: Toyota)

Hoewel dit project voor waterstofstations gericht is op vrachtwagens, zijn er ook personenauto’s die op de brandstof rijden. Zo heeft Toyota de Mirai en vindt het merk immers dan je geen aandrijflijnen uit moet sluiten voordat de juiste – de meest milieuvriendelijke – is gevonden. De ontwikkeling van waterstofauto’s heeft het merk dus nog niet stopgezet.

Toyota Mirai

Autovisie-redacteur Dries van den Elzen reed eerder al met de waterstofauto van Toyota. Hoewel de bijzondere auto eigenlijk elektrisch rijdt, heeft het een voordeel: je kan tanken. Hoe de techniek van de waterstofauto’s exact werkt, zie je in onderstaande video.

Klik hier wanneer de video niet wordt getoond

Vergeet Lightyear, hier is de betaalbare zonneauto van Aptera

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.