Laurens Stade
Laurens Stade Nieuws 1 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Waarom de Tesla Model 3 en Model Y steeds duurder worden

Het is niet onopgemerkt gebleven: de Tesla Model 3 en Model Y zijn sinds het begin van het jaar alleen maar duurder geworden. Niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook in Nederland zijn de prijzen gestegen. Maar hoe komt het dat Tesla de prijzen ineens opvoert? Topman Elon Musk heeft het antwoord.

De Tesla Model 3 en Model Y zijn met name in de Verenigde Staten sinds het begin van het jaar steeds duurder geworden. In februari lag daar de prijs voor de Model 3 Standard Range Plus – het standaardmodel – nog op 37.000 dollar, nu is dat al 39.990 dollar. Een stijging van ruim 8% in minder dan een halfjaar dus. Dat is ondertussen de vijfde prijsstijging van dat model dit jaar. Het middenmodel, de Long Range AWD, is met 2500 dollar gestegen tot een bedrag van 48.990. Het sportieve model, de Performance, is in prijs gelijk gebleven.

model y

Lichte stijging

Ook in Nederland is de prijs van de Tesla Model 3 iets gestegen. Het standaardmodel was begin dit jaar nog voor de prijs van 46.980 euro te verkrijgen, nu moet daar 2000 euro meer voor betaald worden. De Long Range is in prijs gelijk gebleven terwijl ook de Performance nu 1000 euro meer kost dan in januari.

Bovendien is de verkoopprijs van de Model Y is in de Verenigde Staten lichtjes gestegen. Deze was in maart nog 50.000 dollar, nu is dat al 51.990 dollar. In Nederland zijn de prijzen nog hetzelfde als vorig jaar. Dat betekent dus dat de Long Range-versie nog altijd 64.000 euro kost, voor de Performance moet 70.000 euro neergeteld worden.

‘Tesla Roadster accelereert in 1,1 seconden naar 100 km/h’

Model 3

Grote prijsdruk ook effect op Tesla

De vraag blijft dan natuurlijk: waarom stijgen de prijzen van deze Tesla’s plots? Zoals vaker moeten we het antwoord vinden bij Tesla-topman Elon Musk. Specifiek zijn Twitter-account, waar hij regelmatig actief is. De Zuid-Afrikaan is ingegaan op een aantal opmerkingen en vragen van trouwe Tesla-klanten. Een van die klanten merkte op dat Tesla de prijzen van sommige modellen heeft verhoogd, terwijl het wel een gemak als lendensteunen bij de passagiersstoel verwijdert.

Volledig zelfrijdende Tesla ‘komt niet overeen met de realiteit’

“De prijzen stijgen als gevolg van een grote prijsdruk in de toeleveringsketen in de gehele sector”, tweet Musk. “Vooral grondstoffen.” Over die lendensteunen zegt hij nog het volgende: “Deze is alleen verwijderd bij de passagiersstoel voorin van de 3 en Y (logischerwijs niet in de achterstoelen). Logs toonden bijna geen gebruik. Mensen vinden de kosten onnodig wanneer deze opties toch bijna nooit gebruikt wordt”, aldus de Tesla-topman.

Dalende prijzen?

Het is dus niet duidelijk of de prijzen nu wat stabieler zullen zijn of misschien zelfs weer zullen dalen. Mogelijk zullen de prijzen weer dalen zodra de prijsdruk wat afneemt, maar dat is slechts speculeren. De tijd zal het uiteindelijk leren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.