Autovisie
Autovisie Nieuws 23 aug 2020
Leestijd: 3 minuten

Waarom de nieuwe Toyota Yaris niet als elektrische auto verschijnt

Waar verschillende auto’s in het B-segment al een volledig elektrische aandrijflijn krijgen, gaat Toyota met de Yaris niet verder dan een hybride-aandrijflijn. Daar heeft het goede redenen voor.

De autowereld moet in rap tempo elektrificeren om bij te blijven met de steeds strenger wordende emissieregels in Europa. Ook het B-segment elektrificeert beetje bij beetje. Denk daarbij aan de Peugeot e-208 en Opel Corsa-e, die dit jaar met een 50 kWh-accu op de markt zijn verschenen.

Europese regelgeving

Dat soort auto’s hebben de autofabrikanten hard nodig. Ze worden namelijk geproduceerd om de totale CO2-uitstoot van alle verkochte auto’s van een merk in dit en volgende jaren flink naar beneden te brengen. Dit jaar moet de gemiddelde uitstoot van de complete vloot van een merk in Europa 95 gram per kilometer bedragen, en dat getal wordt de komende jaren steeds verder aangescherpt. Voor elke gram daarboven betaalt een fabrikant een flinke boete. En dus zijn autobouwers er flink bij gebaat dat de consument overstapt op de elektrische auto.

Toyota Yaris

Toyota daarentegen niet. Vorig jaar presenteerde het de nieuwe Yaris en die verschijnt ‘gewoon’ met hybride-techniek. Waarom Toyota niet met een volledig elektrische Yaris komt? Dat is eigenlijk heel simpel.

Prius

Toyota is namelijk al decennia lang bezig met de ontwikkeling van hybride-techniek. Al in de jaren ’90 presenteerde het de Prius, met dus een hybride aandrijflijn. In de jaren daarna bleef het Japanse merk inzetten op die vorm van elektrificatie. Het resultaat daarvan is dat die techniek voor Toyota steeds goedkoper werd om te maken. Bovendien werd de hybride-aandrijflijn elk jaar beter.

Yaris

Met als gevolg dat de hybrides van Toyota ook erg toegankelijk werden. Zo toegankelijk zelfs, dat de vorige en derde generatie Yaris met een hybride-aandrijflijn op de markt verscheen. Daarmee was (en is) het model uniek in zijn segment. Bovendien was die aandrijflijn heel populair, want maar liefst 60% van alle Yaris-kopers bestelde zijn of haar Yaris met een geëlektrificeerde motor.

Toyota Yaris Hybrid

En dat heeft weer tot gevolg dat Toyota veel auto’s heeft verkocht met een relatief lage CO2-uitstoot. Daardoor loopt het merk nu heel goed op schema als het gaat om de Europese wetgeving wat betreft CO2-uitstoot voor fabrikanten. Toyota heeft de elektrische auto simpelweg niet zo hard nodig als andere fabrikanten. De hybride-modellen houden de gemiddelde CO2-uitstoot van het merk erg laag, waardoor het niet genoodzaakt is om veel EV’s te produceren.

Vandaar dat Toyota in het geval van de Yaris ‘gewoon’ weer inzet op hybride-techniek. Want die auto is goedkoper om te maken en dus goedkoper voor de consument, waardoor de Yaris-koper al snel een schone hybride-versie kiest en dus bijdraagt aan het lage CO2-cijfer van de Japanse fabrikant.

Toyota GR Yaris

Die jarenlange ervaring in hybride-techniek heeft overigens nog meer voordelen. Want waar andere fabrikanten sportieve, krachtige en dus minder schone modellen moeten schrappen, kan Toyota nog wél leuke dingen doen. Op basis van de nieuwe Yaris gaat het bijvoorbeeld een waanzinnig rallymonstertje bouwen: de GR Yaris. Autovisie-redacteur Dries van den Elzen kreeg al de kans om het prototype van die geweldige driedeurs Yaris aan de tand te voelen. Weten hoe dat was? Check de video hieronder!

Klik hier wanneer de video niet wordt getoond

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.