Remco Slump
Remco Slump Nieuws 17 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Voor ruim 3 miljoen euro kun ook jij de snelste op Goodwood zijn

Aan het einde van het Goodwood Festival of Speed wordt traditiegetrouw de shootout gehouden. Supersportwagens, hypercars en raceauto’s blazen de heuvelklim op om de snelste tijd te zetten. Dit jaar kwam de McLaren Solus GT als beste over de meet.

De 840 pk sterke McLaren Solus GT deed precies 45,345 seconden over de heuvelklim. Dat betekent dat hij met een gemiddelde snelheid van 240 km/h omhoog ging.

McLaren Solus GT met spectaculaire V10

En daarbij klonk de Solus episch, want achterin ligt een atmosferische V10, die maximaal 10.000 toeren draait. Geen hybridetechniek dus, geen mompelende turbo’s, gewoon tien razende zuigers die op een neer gaan en het daarbij uitschreeuwen van genot.

Dit zijn de gaafst klinkende auto’s van het Goodwood Festival of Speed

Slechts plek voor één inzittende

McLaren bouwt slechts vijfentwintig stuks van de Solus GT en dat begrijpen we wel. Een potentiële koper moet immers geen gezin of een groep vrienden hebben, want die passen er niet in.

De naam zegt het al (Solus, solo…), er kan maar één persoon mee in de bizar ogende hypercar: de bestuurder. En die heeft geen straatauto onder zijn of haar achterwerk, maar een racewagen.

Tiencilinder van racespecialist Judd

Een absoluut circuitwapen, dat in digitale vorm al in 2017 werd geïntroduceerd als rijdende concept car in het PlayStation-spel Gran Turismo Sport. Het is ongetwijfeld niet nodig om te vermelden dat alle vijfentwintig exemplaren al zijn vergeven.

McLaren kampt met kwaliteitsproblemen en stelt Artura wéér uit

De V10-racemotor achter in de Solus GT komt van de Engelse specialist Judd Power. Het blok is 5,2-liter groot en produceert 840 pk en 650 Nm. Die aandrijfkracht wordt via een sequentiële zevenbak doorgegeven aan alleen de achterwielen.

Solus GT weegt slechts 1000 kilo

Daarbij komt dat de McLaren Solus GT slechts 1000 kilo weegt. Hij is een vedergewicht dus. Eentje die in 2,5 seconden naar 100 km/h gaat en een topsnelheid van meer dan 320 km/h bereikt.

Deze McLaren Senna GTR komt nooit meer van de 57ste verdieping af

Het is officieel niet bekend hoeveel geld de vijfentwintig gelukkige kopers voor de extreme McLaren hebben betaald, maar naar verluidt ligt de vraagprijs op meer dan 3,6 miljoen Amerikaanse dollar. Wat nu neerkomt op zo’n 3,2 miljoen euro.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.