Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 21 sep 2017
Leestijd: 2 minuten

Volvo XC40 nu officieel

Jaren is er over de komst van de Volvo XC40 gespeculeerd, totdat Volvo zelf vorig jaar een studiemodel presenteerde als voorbode voor de nieuwe productlijn. Vandaag trekt de Zweedse autobouwer het doek van de XC40.

New Volvo XC40 – exterior

De XC40 is de allereerste telg uit de compleet nieuwe 40-familie, die uiteindelijk uit vier modellen zal bestaan. De 40-reeks zal over enkele jaren bestaan uit een V40 en S40, terwijl ook een Cross Country-versie verschijnt. Het kwartet beschikt over dezelfde technische basis, die onder de XC40 debuteert. Het is de zogeheten Compact Modular Architecture (CMA), waarvoor Volvo heeft samengewerkt met moedermerk Geely. Niet alleen is de bodemsectie geschikt voor een veelvoud aan modellen en varianten, het biedt tevens de basis voor een volledig elektrisch model.

 

New Volvo XC40 – exterior

Afvalbak

 

Volvo noemt nog geen afmetingen van de XC40. Het studiemodel was 4,39 meter lang, 1,93 meter breed en 1,64 meter hoog. De SUV wordt onder de XC60 gepositioneerd en dient de strijd aan te gaan met de evenlonge Audi Q3 en langere BMW X1. Volvo zegt zich te onderscheiden door een ingenieus interieurontwerp met onder andere bergvakken onder de stoelen, speciale inductielaadmogelijkheden, uitklapbare haken voor tassen en een uitneembare afvalbak in de middenconsole.

 

New Volvo XC40 – exterior

Rij-assistenten

 

Op het gebied van aankleding krijgt ook de XC40 Volvo’s arsenaal aan veiligheidssystemen en rij-assistenten, waarbij de auto zelfstandig op de rijstrook blijft, waarschuwt voor achteropkomend verkeer, automatisch kan inparkeren en autonoom remt voor voetgangers.

 

New Volvo XC40 – exterior

Drie- en viercilinder

 

Bij de marktintroductie begin 2018 zal de XC40 leverbaar zijn als D4 en T5. De specificaties van deze motoren zijn nog niet bekend. Naast de viercilinders komt nog een aandrijflijn met een driecilindermotor, waaraan Volvo momenteel de laatste hand legt. Ook minder potente viercilinders worden later aan het programma toegevoegd.

 

New Volvo XC40 – exterior

LEES OOK: VOLVO HEEFT HOGE VERWACHTINGEN VAN XC40

Gent

 

In november start in het Belgische Gent de productie van Volvo’s kleinste SUV. Later zal de bouw van de S40 en V40 aan het Belgische productieprogramma worden toegevoegd. Of ook de elektrische XC40 in België het levenslicht ziet, is niet bekend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.