Bart Oostvogels
Bart Oostvogels Nieuws 14 jul 2015
Leestijd: 1 minuut

Volvo koopt Polestar

Volvo heeft Polestar Performance AB gekocht en heeft er grote plannen mee. Zo moet het label straks prijken op alle high performance modellen en verschijnen er naast snelle diesel- en benzinetypes ook plug-in hybrides met een Polestar-badge.

Tot voor kort werd Polestar betrokken bij de ontwikkeling van Volvo-modellen als een extern bedrijf. In het vervolg is dat niet meer het geval nu Volvo een belang van 100 procent heeft verworven. “We hebben besloten om Polestar voor meer Volvo-rijders bereikbaar te maken”, aldus Håkan Samuelsson, CEO bij Volvo Cars. Medewerkers van Polestar treden zoals afgesproken in de overeenkomst in dienst bij Volvo. De racedivisie van Polestar valt buiten de overname.

“Polestar moet voor meer Volvo-rijders bereikbaar worden”

Volvo en Polestar werken al sinds 1996 samen. De samenwerking begon in de autosport, maar in de laatste jaren bracht Polestar ook straatlegale auto’s uit met meer vermogen. Dit jaar verwacht Volvo wereldwijd 750 Polestar-types van de V60 en S60 te slijten, maar dat aantal moet op de middellange termijn toenemen naar 1.000 tot 1.500 exemplaren. Het label brengt niet alleen kant en klare modellen uit, maar heeft ook plannen voor aftermarket kits.

Verleden

Polestar is niet alleen bekend van de huidige S60 en V60 Polestar met een 350 pk sterke T6-benzinemotor. Ze hebben nog veel meer gebouwd. Zo verscheen in 2010 een Volvo C30 Polestar met een tot 405 pk en 510 Nm opgevoerde 2,5 liter vijfcilinder turbomotor. In 2012 onthulde Polestar een nog extremere machine: de Volvo S60 Polestar met liefst 508 pk en 580 Nm. De Zweed sprint daarmee in 3,9 seconden naar 100 km/h en door naar een topsnelheid van méér dan 300 km/h. Van de C30 is maar één exemplaar gebouwd. De S60 Polestar ging, hoewel het officieel om een studiemodel ging, zes keer over de toonbank.

Volvo C30 Polestar
Volvo S60 Polestar Concept

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.