Autovisie
Autovisie Nieuws 28 aug 2017
Leestijd: 2 minuten

‘Sjoemeltechnicus’ Volkswagen moet de cel in

Een Volkswagen-technicus moet veertig maanden de cel in voor zijn rol in het dieselgateschandaal. Dat heeft een Amerikaanse rechter bepaald. James Liang moet ook een boete van 200.000 dollar betalen (ruim 167.000 euro).

Fotocredit: Reuters / Mike Blake

Die boete is tien keer zo hoog als de openbare aanklager had geëist. Rechter Sean Cox hoopt dat de strenge straf voor Liang een afschrikwekkende werking heeft. Volgens hem is Liang medeverantwoordelijk voor “een verbijsterend bedrog van de Amerikaanse consument”. Hij voegde daaraan toe: “Dit is een hele ernstige misdaad tegen ons economische systeem.”

Schuld bekend

Liang bekende eerder dit jaar schuldig te zijn aan het misleiden van controlerende instanties en heeft meegewerkt aan het onderzoek naar de sjoemelpraktijken van Volkswagen. De openbare aanklager had gevraagd om een celstraf van maximaal drie jaar. Dat wordt nu dus een paar maanden meer. Liang kan nog in beroep gaan.

Spil in dieselgate

De advocaat van Liang heeft aan de rechter gevraagd om de straf te verlagen naar huisarrest. Volgens hem is Liang niet het brein achter de emissiefraude van Volkswagen. De openbare aanklager vindt echter dat Liang een spil was in dieselgate, omdat hij de sjoemelsystemen voor Volkswagen ontwikkelde.

Sjoemelsoftware

Volkswagen heeft toegegeven dat het speciale software gebruikte om dieselemissietests te manipuleren. De autofabrikant trekt in totaal 25 miljard dollar (bijna 21 miljard euro) uit om boetes te betalen, klanten te compenseren en zo’n 500.000 dieselauto’s terug te kopen. Volkswagen heeft de sjoemelsoftware van 2006 tot en met 2015 gebruikt.

Zeven jaar cel

De Amerikaanse justitie heeft tot nu toe acht Volkswagen-managers in staat van beschuldiging gesteld. Oliver Schmidt, een voormalig topman bij Volkswagen, heeft schuld bekend en krijgt op 6 december het vonnis van de rechter te horen. Hij heeft eveneens een deal gesloten met de Amerikaanse justitie. Schmidt moet waarschijnlijk tot maximaal zeven jaar de gevangenis in.

Volkswagen produceert 150 miljoenste auto

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.