Autovisie
Autovisie Nieuws 12 sep 2016
Leestijd: 2 minuten

Volkswagen-technicus bekent schuld in sjoemelschandaal

Volkswagen was al flink de Sjaak door de onthullingen die tot ‘dieselgate’ leidden, maar is dat nu nog veel meer. Een hooggeplaatste technicus heeft tegenover de Amerikaanse justitie schuld bekend aan het ontwikkelen van de sjoemelsoftware in Volkswagen-diesels. En dat betekent dat meer zaken zullen volgen.

James Robert Liang (62) – die sinds 1983 bij Volkswagen in dienst is – heeft het op een akkoordje gegooid met de openbare aanklager. Hij bekent schuld en werkt mee aan het verdere onderzoek in ruil voor strafvermindering. Liang hangt een gevangenisstraf van vijf jaar en een boete van 250.000 dollar (ruim 220.000 euro) boven het hoofd.

E-mails

Het Amerikaanse Justice Department verwacht dat andere schuldigen binnen het Volkswagen-concern zich snel zullen melden. Het is in het bezit van een groot aantal e-mails van en naar Liang die te maken hebben met het dieselschandaal. Volgens de openbare aanklager weten de betrokkenen dat ze erbij zijn en dat ze maar beter kunnen meewerken.

LEES OOK: ‘UITVINDER’ DSG EIST FORTUIN VAN VOLKSWAGEN 

Uit de e-mails zou blijken dat een groep Volkswagen-technici (Liang werkte bij Volkswagens Amerikaanse emissietestcentrum) met de ontwikkeling van de nu beruchte sjoemelsoftwaren begonnen toen duidelijk werd dat ze niet aan de strenge Amerikaanse milieueisen van 2007 konden voldoen als ze ook nog de verwachtingen van Volkswagen Clean Diesel-klanten wilden waarmaken.

Het lachen vergaan

Liang en consorten ontwikkelden iets wat ze een ‘defeat device’ noemden. Een stukje software dat emissietest herkent en vervolgens de dieselmotor in een Volkswagen overschakelt op een schoner programma. De e-mails tussen Liang en zijn collega’s doen tot 2014 vooral jubelend aan, maar krijgen daarna – wanneer de eerste onregelmatigheden in de uitstoot van Volkswagens zijn ontdekt – een bijna wanhopig karakter.

“De e-mails krijgen daarna een bijna wanhopig karakter”

ABC News citeert een aantal e-mails. “We moeten ervoor zorgen dat de autoriteiten geen Gen 1 kunnen testen!”, schreef een Volkswagen-medewerker in juni 2015, waarmee hij doelde op de eerste generatie van Volkswagens Clean Diesel-modellen. En als de California Air Resources Board de Gen 1 toch zou testen? “Dan zal het lachen ons vergaan!!!!!”, aldus dezelfde Volkswagen-medewerker.

Uitlevering

De Amerikaanse justitie hoopt door de bekentenis van Liang op termijn genoeg munitie te hebben om het hogere management van Volkswagen aan te pakken (de Duitse autobouwer houdt zelf vol dat de top nergens van wist). Iets wat moeilijk zal worden omdat de emissie-eisen in Europa veel soepeler zijn en het uitleveringsverdrag tussen de Verenigde Staten en Duitsland alleen geldt voor zaken die in beide landen strafbaar zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.