Volkswagen T1 e-Bulli is een elektrische ‘restomod’
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F03%2Fvolkswagen-e-bulli-t1-2020-010-min-888x444-1.png)
VWCV, beter bekend als Volkswagen Commercial Vehicles, toonde online een ‘nieuwe’ T1 e-Bulli als concept. Maar hij komt nu ook echt!
Op initiatief van partner eClassics, die ook een elektrische aandrijflijn aanbiedt in de klassieke Kever, is er nu ook een elektrische aandrijflijn beschikbaar op de Volkswagen T1 e-Bulli.
Restomod
Het concept doet het meest denken aan een restomod. Een klassieke auto wordt gerestaureerd en gemoderniseerd door het gebruik van hedendaagse techniek. Een goed voorbeeld hiervan is Singer, die klassieke Porsche 911-modellen op waanzinnige wijze aanpakt. Nu slaan Volkswagen Commercial Vehicles en eClassics de handen ineen om iets vergelijkbaars aan te bieden op een T1 Bulli. Deze ‘restomod’ gaat zelfs nog iets verder, want ze geven het busje ook nog eens volledig elektrische aandrijflijn.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F03%2Fvolkswagen-e-bulli-t1-2020-007-min-888x444-1.png)
Nieuw
Het idee komt dus bij VWCV vandaan, maar dat bleef echter bij een concept. eClassics vond dit idee zo gaaf, dat zij besloten verder uit te werken. In feite is het een ouderwetse T1 die is omgebouwd met een elektrische aandrijflijn, maar het busje wordt daarnaast volledig gerestaureerd en is dus in feite nieuw. Het resultaat is een auto met een premium interieur, hardhouten vloeren, een volledig nieuw chassis met multi-link ophanging voor en achter en geventileerde remschijven rondom. Volkswagen Bedrijfswagens heeft de nieuwe looks en technische oplossingen samen met VWCV Vintage Vehicles ontwikkeld.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F03%2Fvolkswagen-e-bulli-t1-2020-006-min-888x444-1.png)
Aandrijving en prijs
Het vermogen van de elektromotor bedraagt 61 kW (83 pk), de unit levert 212 Nm koppel. Dat is het dubbele van de 40 pk van de originele T1, en daarom kreeg het busje een nieuw chassis. De topsnelheid is elektronisch begrensd op 130 km/h, de actieradius moet rond de 200 kilometer liggen. De 45 kWh accu moet binnen 40 minuten voor 80% zijn op te laden. De standaardonderdelen van het elektrische aandrijfsysteem komen van Volkswagen Group Components. eClassics biedt de T1-conversie, compleet met opnieuw ontworpen voor- en achterassen, aan vanaf vandaag. De prijs voor de ombouw van zo’n Volkswagen T1 e-Bulli bedraagt minimaal 64.900 euro. Die prijs betaal je waarschijnlijk wanneer jouw busje in perfecte staat is. T2- en T3-conversies zijn ook mogelijk en het bedrijf heeft ook een kant-en-klare onderdelenkit voor gekwalificeerde dealers.
Lees ook:
Ook interessant
-
Dodge gooit SRT definitief aan ‘Charger’
-
Tast Dodge Hornet geloofwaardigheid Alfa Romeo Tonale aan?
-
Dit is de ‘donkere’ verkooptruc van Bentley voor Flying Spur
-
Komt er een Gigafactory voor accu’s naar Nederland?
-
Nieuwe software Skoda Enyaq ook voor eerdere types beschikbaar
-
Porsche 911 GT3 RS ontwikkeld als racewagen met kenteken
-
Bugatti Type 57 Roadster Grand Raid niet zonder reden op geboortegrond
-
Duik in de prijslijst: de nieuwe Honda Civic
-
Lamborghini deponeert naam Revuelto
-
Elektrische Tesla Roadster krijgt concurrentie van Polestar 06
-
Komt de BMW M1 terug als elektrische supercar?
-
Na bijna 60 jaar is de bijzondere Volkswagen Kever-buggy terug