Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 7 mei 2018
Leestijd: 1 minuut

Volkswagen wil schadeclaim van oud-topman Winterkorn

Voormalig Volkswagen-topman Martin Winterkorn wordt in de Verenigde Staten aangeklaagd voor zijn rol in het dieselgateschandaal. Volkswagen denkt er nu over om een schadeclaim bij hem in te dienen.

dieselschandaal

Het autoconcern heeft bekendgemaakt dat het wil proberen om geld van Winterkorn terug te vorderen, maar ook van andere topmanagers die betrokken waren bij dieselgate. Winterkorn verdiende in dienst van Volkswagen tientallen miljoenen. Vanaf 2014 was hij de best betaalde CEO van een autofabrikant.

Samenzwering en fraude

De zeventigjarige Duitser wordt door de Amerikaanse justitie aangeklaagd voor samenzwering en fraude. Winterkorn heeft altijd ontkend dat hij iets van het sjoemelen met dieseluitstoot heeft geweten, maar volgens de Amerikaanse autoriteiten was hij wel degelijk op de hoogte en gaf hij zijn medewerkers zelfs toestemming om onderzoekers om de tuin te leiden.

Jarenlange celstraffen

Winterkorn was van 2007 tot en met 2015 topman van Volkswagen. Hij stapte een paar dagen na het uitkomen van dieselgate op. Hij is de negende (voormalig) medewerker van Volkswagen die in de Verenigde Staten is aangeklaagd. Eerder kregen twee technici al jarenlange celstraffen opgelegd voor hun betrokkenheid bij het sjoemelschandaal.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.