Autovisie
Autovisie Nieuws 18 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Is dit de terugkeer van de Volkswagen Polo Harlekin?

In Nederland stond de Volkswagen Polo Harlekin nooit officieel op de prijslijst, maar nu de knotsgekke, gekleurde Polo Harlin precies 26 jaar (!) als productiemodel bestaat, is de importeur er ‘als de kippen bij’ om het jubileum te vieren.

Speciaal voor de 26e verjaardag van de Polo Harlekin, die al eerder als studiemodel verscheen, toverde de Nederlandse importeur van Volkswagen een spiksplinternieuw exemplaar om in een Polo Harlekin look-a-like. In tegenstelling tot het origineel zijn de afwijkende kleurdelen nu door een wrap gecreëerd in plaats van gespoten plaatwerkdelen zoals op de oorspronkelijke carrosserie.

Vier kleuren in een

Het is dus 26 jaar geleden dat Volkswagen de Polo Harlekin introduceerde. Dat begon als marketingactie. Met een Polo in vier verschillende kleuren wilde het merk duidelijk maken dat de allernieuwste Polo door klanten opgebouwd kon worden, als ware het een Lego-auto. De kleuren stonden voor de verschillende pakketten met daarin bijvoorbeeld verschillende bumpers, interieuraankledingen, wielen en aandrijflijn. De koper stelde aan de hand van de zogeheten bouwstenen zijn eigen Polo destijds samen. Om dat concept te duiden verscheen een aantal showroomauto’s in vier verschillende kleuren, opgebouwd uit blauw, rood, geel en mintgroen.

Kenmerkend

Hoewel het niet de bedoeling was om die optie, van verschillende kleuren op één auto, ook aan te bieden, ging Volkswagen overstag om aan de vraag vanuit de markt te voldoen. In totaal kozen 3800 wereldburgers voor de koets met vier kleuren. Overigens was dat niet het enige kenmerk van de Polo Harlekin, de auto’s hadden een specifieke pookknop en een blauw stuurwiel. In de loop der jaren zijn er verschillende kopieën gemaakt, maar juist dat blauwe stuur is een essentieel herkenningspunt van een originele Harlekin. Een andere veel gemaakte fout bij de kopieën is het kleurschema. Kijk daarvoor onderstaande video, die Autovisie enkele jaren geleden maakte.

Klik hier wanneer de video niet wordt getoond

One-off of toch few-off

De importeur meldt ook dat het om een eenmalige actie gaat, maar als er belangstelling voor deze one-off is, dat het kopers helpt om de remake te realiseren.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.