Autovisie
Autovisie Nieuws 9 apr 2020
Leestijd: 2 minuten

Volkswagen: ‘Onze klanten leggen dagelijks gemiddeld 42 km af’

Uit onderzoek van het Volkswagen-concern blijkt dat zijn klanten dagelijks gemiddeld 42 kilometer afleggen. Voor de autofabrikant een gegeven om zich op te richten tijdens de ontwikkeling van zijn stekkerhybrides. Met ingang van de Passat, die alweer enige tijd op de markt is, is de plug-in hybride-aandrijflijn in staat om een elektrische actieradius te halen van 55 km.

Volgens Dr. Kai Philipp, verantwoordelijk binnen Volkswagen voor alle stekkerhybrides, is de actieradius van 56 km het doel voor alle plug-in hybrides (PHEV) van het merk. Het betekent dat de klant van een dergelijk model zijn rit volledig elektrisch kan afleggen, aldus de technische man.

Focus op 1.4 TSI-motor

De fabrikant richt zich op een aandrijflijn voor de plug-in hybrides, bestaande uit de benzinemotor, een elektromotor en een automatische transmissie met dubbele koppeling. De verbrandingsmotor met een cilinderinhoud van 1,4 liter, directe inspuiting en een turbo is specifiek ontwikkeld voor de stekkerhybrides en zal de komende jaren de basis voor de aandrijflijn verzorgen.

Grotere accu, maar niet in formaat

De accu daarentegen zal verder worden ontwikkeld. Sinds de introductie van de Passat GTE vergrootte Volkswagen de capaciteit van de batterij van 8,8 kWh tot 13 kWh, zonder het formaat van het accupakket te aan te vergroten. De fabrikant plaatst de lithium ion-batterij, bestaande uit acht keer 12 batterijcellen, onder de achterbank in het chassis. De unit neemt 96 liter aan ruimte in beslag en weegt 135 kg.

Volkswagen phev

Ook stekkeraansluiting voor Arteon

Philipp geeft aan dat de aandrijflijn in modellen met zowel het MQB- als MLB-platformen past. Zodoende kan de krachtbron in lengterichting als dwars onder de motorkap plaatsnemen. In de Passat GTE levert Volkswagen de aandrijflijn al. Voor zowel de Golf als de Touareg is de geëlektrificeerde viercilinder reeds aangekondigd. De Duitsers brengen later dit jaar ook een Arteon, zowel als vierdeurs coupé als Shooting Brake uit, en lepelt het de motorisering ook in de gefacelifte Tiguan. Of daar meer modellen aan toegevoegd worden, hangt af van de marktvraag. Volkswagen ziet vooralsnog blijkbaar geen reden om het gamma aan te vullen. Met de producten die nu zijn uitgezet elektrificeert Volkswagen zijn bestverkochte modellen, wat de hoge investeringskosten rechtvaardigen.

Volkswagen Arteon Shooting Brake

Plug-in hybride boven hybride

De autobouwer zegt bewust voor plug-in hybrides te kiezen en niet voor hybrides met een kleinere accu en lagere milieubelasting. Met de PHEV kan Volkswagen een lagere CO2-waarde realiseren, wat de fabrikant nodig heeft om aan de gemiddelde CO2-uitstoot van 95 g/km voor zijn vloot te komen. Philipp claimt dat in de praktijk de klant beter af is met de PHEV dan met hybridetechniek zonder stekker, aangezien de elektrische actieradius van de plug-in veel groter is en aansluit op de afstand die de klant dagelijks rijdt.

Klik hier wanneer de video niet wordt getoond

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.