Autovisie
Autovisie Nieuws 5 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

Volkswagen I.D. Vizzion is voorproefje elektrisch vlaggenschip

Volkswagen stampt de ene na de andere elektrische auto uit de grond. Op de Autosalon van Genève toont het merk de I.D. Vizzion, een voorproefje van een elektrisch vlaggenschip.

I.D. Vizzion

De Volkswagen I.D. Vizzion heeft de afmetingen van een Phaeton, maar in plaats van dat er een zes-, acht-, tien-, of twaalfcilinder voorin zit, krijgt hij twee elektromotoren. De forse elektrische sedan meet 5,16 meter in de lengte, is 1,96 meter breed en net geen 1,51 meter hoog. Zien wielbasis is nog eens tien centimeter langer dan die van een Phaeton Lang en meet 3,10 meter. Als je dan je benen nog niet kwijt kunt…

Elektrisch

Goed, terug naar de elektromotoren. De I.D. Vizzion heeft er twee, eentje met een vermogen van 102 pk (75 kW) en eentje van 204 pk (150 kW). Samen betekent dat 102+204=306 pk (225 kW). Verwacht dus geen Tesla-killer in de sprint, maar dankzij het gigantische koppel dat direct beschikbaar is en vierwielaandrijving is de grote sedan toch zeker niet traag te noemen. Nul naar honderd legt hij in 6,3 seconden af en Volkswagen geeft een topsnelheid op van 180 km/h.

Autonoom

Daar mag je zelf overigens helemaal geen pedaal voor aanraken, want op de eerste afbeelding zijn geen stuur of pedalen te zien. Nee, de I.D. Vizzion is niet alleen een voorproefje van een elektrische topsedan, maar ook van een autonome topsedan. Nu moeten de eerste volledig elektrische auto’s van Volkswagen in 2020 gaan verschijnen, maar dan rekent het merk er nog niet op dat Level 5 autonoom rijden (dus van A naar B zonder enige inbreng van een menselijke bestuurder) mogelijk is. Voordat het zover is moeten we volgens Volkswagen eerder rekening houden met 2025. Overigens krijgt de auto allerlei functies aan boord zodat passagiers zich niet gaan vervelen. Door een speciale bril op te zetten krijgen ze informatie over de omgeving via Augmented Reality. Dat bestaat nu al gedeeltelijk, maar de komende jaren moet het allemaal nog veel geavanceerder worden.

2020

Zo geavanceerd als deze I.D. Vizzion zal Volkswagens elektrische topmodel niet worden, als hij in 2020 gelanceerd wordt. Toch zal hij waarschijnlijk wel wat kenmerken van deze auto hebben. Zo rekenen we in elk geval op de aandrijflijn en het accupakket van 111 kWh, waarmee de auto een elektrische reikwijdte heeft van 665 kilometer.

Genève

De Volkswagen I.D. Vizzion is vanaf donderdag te zien op de Autosalon van Genève. Dan opent de grote autobeurs zijn deuren voor het publiek.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.