Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 24 jan 2020
Leestijd: 2 minuten

‘Volkswagen gaat Tesla inhalen in strijd om elektrische auto’s’

Volkswagen gaat Tesla bijhouden of misschien wel inhalen in de mondiale EV-race. Dat laat Herbert Diess, CEO van de Volkswagen Groep, vandaag weten tijdens het World Economic Forum in het Zwitserse Davos.

Je kunt het niet gemist hebben: Volkswagen gooit het roer volledig om en richt zich op de elektrische auto. Dit jaar staat de marktintroductie van de langverwachte ID.3 op het programma, kort daarna zal ook de ID.4 verschijnen. Binnen nu en vijf jaar wil het merk 1,5 miljoen elektrische auto’s produceren. Hoewel de concurrentie met andere merken groot is, moet Volkswagen vooral bij kunnen blijven bij Tesla. Herbert Diess, CEO van de Volkswagen Groep, laat weten dat die race nog volledig open ligt. “Wij gaan Tesla bijhouden, en op een goed moment misschien wel verslaan”, zo vertelde hij.

Beurswaarde

Deze week oversteeg de beurswaarde van Tesla die van Volkswagen, terwijl de Amerikaanse autobouwer veel, maar dan ook veel minder auto’s bouwt en verkoopt dan de Duitsers. Volkswagen zegt op dit moment met een enorme inhaalslag bezig te zijn, onder andere door het kopen van softwarebedrijven en het investeren in duurzame productie van auto’s en accu’s. Tegelijkertijd is Tesla zelf op dat gebied al heel ver en heeft het concrete plannen om een fabriek in het hart van Duitsland, in Berlijn, te bouwen. Wie de strijd wint, hangt volgens Diess af van de manier en snelheid waarop een fabrikant zich kan aanpassen aan de veranderende wereld.

Toch is Tesla niet het enige ‘probleem’ voor Diess en de Volkswagen Groep. Donald Trump, die dreigt met invoertarieven op Europese auto’s, zorgt ook voor kopzorgen. “Het is lastig om Trump te lezen, maar het is wel duidelijk dat hij nog steeds niet blij is met Europa”, zo vertelt Diess vrijdag.

Skateboard

Volkswagen maakt flinke haast met de productie van elektrovoertuigen. Binnen drie jaar wil het een miljoen EV’s verkocht hebben. Inmiddels staan er zeven leden uit de ID-familie klaar, inclusief de Buzz met zijn T1-designstijl. Volgend jaar verschijnt ook de Space Vizzion: een stationwagen met de interieurruimte van een luxe limousine. De basis van al die modellen wordt uiteraard gevormd door het zeer modulaire MEB-platform met skateboardontwerp, waardoor een lange wielbasis en korte overhang mogelijk is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.