Autovisie
Autovisie Nieuws 3 jan 2019

Volkswagen experimenteert met mobiele laadstations

Volkswagen wil vanaf 2020 het elektrisch rijden ook voor het brede publiek aantrekkelijk maken, met onder andere de ID. Neo, die je voor minder dan 30.000 euro meeneemt. Dan rijst natuurlijk de vraag: Als iedereen straks elektrisch rijdt, hoe vind je dan nog een vrij oplaadstation?

DB2018AL02326_large

Volkswagen wil dit probleem voor zijn en rolt daarom in het eerste half jaar van 2019 in Wolfsburg een pilot uit waarbij een uniek soort laadpunten wordt geplaatst. Allereerst zijn deze mobiel en werken ze als een soort powerbank die je normaal gesproken op je smartphone aansluit. Ook kunnen ze eenvoudig op iedere gewenste plek worden geplaatst. Ten tweede bieden ze de optie auto’s CO2-neutraal op te laden specifiek door middel van wind- en zonne-energie.

Vijftien auto’s op een accu

Het nieuwe laadpunt kan vier auto’s tegelijk binnen 17 minuten naar 80 procent op laden. De interne accu heeft een capaciteit van 360kWh, waarmee je maximaal vijftien E-voertuigen kunt opladen. Ook E-bikes kunnen worden opgeladen via het laadstation. Zodra de batterij onder de 20 procent komt wordt deze vervangen. De oplaadpunten kunnen ook op een voeding worden aangesloten, waardoor deze constant in gebruik kunnen worden genomen.

Oplaadstations flexibel en dus voordelig

De voordelen van deze nieuwe oplaadstations zijn volgens het Duitse autoconcern enorm. De flexibiliteit biedt steden de mogelijkheid om verschillende oplaadlocaties uit te proberen, voordat ze grote investeringen moeten doen voor permanente opties. Vanaf 2020 worden de laadstations ook buiten Wolfsburg geplaatst.