Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 11 aug 2016
Leestijd: 1 minuut

Volkswagen bewust van hackbare vergrendeling

Volkswagen is ervan op de hoogte dat bepaalde auto’s van het concern ontgrendeld kunnen worden zonder sleutel, zoals ontdekt door Britse onderzoekers. Een officiële reactie blijft nog uit.

Volkswagen autosleutel

Volkswagen

Er wordt nog geen officiële reactie op de ontdekking gegeven tot er meer informatie komt vanuit de fabriek, zo geeft de woordvoerder van Volkswagen in Nederland aan tegenover Autovisie.

Onderzoekers van de universiteit van Birmingham hebben een manier ontdekt om tientallen miljoenen modellen van Volkswagen – waaronder ook andere merken van het concern, zoals Audi, Skoda en Seat – te openen zonder sleutel. Omdat de cryptografische code voor de vergrendeling niet uniek is, kan elke code voor vele voertuigen gebruikt worden.

Het systeem in kwestie is al sinds 1995 in gebruik. Moderne auto’s, zoals de Volkswagen Golf VII die nu nieuw leverbaar is, zijn door actuele techniek beter beveiligd.

overige Segmenttest-003

Andere merken

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd door het Amerikaanse techmedium Wired. Volgens de onderzoekers heeft de Duitse autofabrikant het probleem al wel erkend.

Ook is een ander vergrendelingssysteem onderzocht, de cryptografische techniek HiTag2. Door acht keer de code op te vangen die de sleutel bij communicatie naar de auto stuurt, kan de code binnen een minuut gekraakt worden. Die techniek is door onder meer Alfa Romeo, Citroën, Fiat, Ford, Mitsubishi, Nissan, Opel en Peugeot gebruikt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.